Partnerbericht

Vrede in Colombia moet je bouwen

Op 23 juni hebben de Colombiaanse regering en de FARC na 52 jaar strijd een akkoord getekend. Een hele generatie heeft nooit vrede meegemaakt.

Julio Roberto Gomez is actief betrokken bij het vredesproces. Hij wil de stem van alle bevolkingsgroepen laten horen. Van de boeren en ontheemden tot aan de inheemse bevolking.  “Het belangrijkste doel is nu de dialoog op te starten over het thema van de post-conflict periode”, aldus Gomez Esguerra.

“Dus wat gebeurt er in de leefomgeving van deze mensen? Hoe denken zij over het vredesakkoord? En over het feit dat zij helemaal niet gehoord zijn tijdens het vredesproces.” Of dat niet te laat is? “Nee”, zegt de vakbondsman, “met het ondertekenen van een akkoord heb je nog geen vrede, we moeten de vrede vanaf nu gaan opbouwen. Dat zal een enorme uitdaging zijn in een land waar de bevolking zo arm en geschaad is.”  

“Ik droom ervan dat we aan de vrede kunnen bouwen, inclusief sociale gerechtigheid. Er hebben zoveel mensen moeten lijden. Dat zullen we nooit vergeten, maar misschien kunnen we het ooit wel vergeven.” Hij heeft vertrouwen dat het vredesakkoord en daarna de vrede zal slagen. “Er is geen weg terug”.  Verder lezen.