Partnerbericht

Voorzitter AgriCord met voeten in de klei

Het bezoek (van 29 augustus t/m 3 september) draait vooral om het belang van gezinslandbouw in de strijd tegen armoede, als oplossing voor voedselcrises en als bijdrage aan een duurzame wereld/samenleving. Er staan dan ook veel veldbezoeken aan (kleinschalige) rijstboeren op de planning. Ook vindt een AgriCord diner plaats waar boerenleiders uit onder andere Togo, Burkina Faso en Niger hun organisatie en hun activiteiten aan de Belgische delegatie presenteren. De organisatie van het werkbezoek naar Benin is in handen van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Vredeseilanden.

Mede dankzij inzet van Vredeseilanden is binnenkort Beninse rijst te koop in de Belgische supermarkten van Colruyt. Na flinke inspanningen zullen de organisaties van rijstboeren in Benin binnenkort een fair trade certificaat voor hun rijst ontvangen. Nadat rijststalen in België op kwaliteit getest en goed bevonden werden, is het sein op groen gezet. Nog even en dan is de Beninse fair trade rijst te koop in heel België.

De Beninse rijstboeren zijn er niet alleen in geslaagd om een contract af te sluiten met een Belgische supermarktketen, maar ze zijn ook zeker van een eerlijke prijs voor hun producten. En aangezien ze de kwaliteit van hun rijst verbeterd hebben, kan hun rijst ook beter concurreren op de West-Afrikaanse markt. Kortom, dit soort initiatieven verdienen navolging. De delegatie zal daarom niet enkel veldbezoeken uitvoeren, maar ook met overheid en privésector discussiëren en onderzoeken wat voor mogelijkheden er zijn om de productie, handel en export van producten uit de familiale landbouw op een hoger plan te tillen.