Partnerbericht

Voetballende Keniaanse meiden hebben snel stemmen nodig

Voetbal en aids?

Voetbal is een prima middel om de ongelijkheid in Kenia tussen jongens en meiden te verkleinen. MTGK leert meiden voetballen wat hen zelfvertrouwen geeft en weerbaarder maakt. Naast de voetbaltraining krijgen ze HIV- en aids-voorlichting, seksuele voorlichting en informatie over hun rechten. Speciaal getrainde medevoetbalsters (peer-educators) geven deze voorlichting en de meiden vertellen de informatie weer door aan familie en vrienden. De voetbaltrainingen fungeren dus als aids-preventiemiddel met een groot bereik.

Uiteraard dromen de MTGK-meiden ervan om mee te doen aan de Wereld Cup. Maar de aandacht van de nationale voetbalbond is alleen gericht op volwassen mannelijke spelers. Met het wedstrijdgeld wil de via VSO uitgezonden voetbaltrainer Cocky van Dam met MTGK een netwerk opzetten om bij de bond te lobbyen om ook vrouwen aan bod te laten komen. Het tweede idee is het lokaal maken en verkopen van maandverband. Dat is bijna niet te krijgen in Kenia of het is onbetaalbaar voor de meiden. 'Ik voetbal niet als ik alleen maar een doekje heb, ik ben bang dat ik die verlies' zegt een voetbalster. De plaatselijke productie van maandverband uit papyrus zorgt voor werkgelegenheid, meer meiden kunnen sporten én via de ingesloten informatie krijgen ze voorlichting over aids, anticonceptie en gezondheid.

De wedstrijd winnen

Ondanks de voortdurende onlusten in Kenia gaat het dagelijks leven er gewoon door. De meiden van MTGK voetballen verder, ondanks de afwezigheid van hun trainer Cocky van Dam. Zij werkt een paar jaar via VSO voor MTGK maar is tijdelijk door VSO teruggeroepen tot de situatie stabieler is. Vanuit Nederland probeert Cocky haar meiden een hart onder de riem te steken. Onder andere door zoveel mogelijk stemmen te werven voor de wedstrijd. 'Winnen zou een enorme opsteker zijn voor de meiden in deze moeilijke tijd! ' De wedstrijd 'Sporten voor een betere wereld' wordt gesponsord door Nike. MTGK is met deze twee ideeën als een van de 16 finalisten uitgekozen uit bijna vierhonderd inzendingen uit 69 landen. Om de wedstrijd te kunnen winnen moeten de meiden van MTGK voor 2 maart zoveel mogelijk internetstemmen hebben verzameld. Maar MTGK werkt voornamelijk op het platteland waar de meiden en hun familie slecht toegang hebben tot internet. Stemmen kan via de link hieronder.

Meer informatie over de twee projecten kunt u lezen op: www.changemakers.net/en-us/node/4276 en www.changemakers.net/en-us/node/2672

Voor meer informatie over de wedstrijd en om te stemmen, kijk op: www.changemakers.net/en-us/competition/sports