Partnerbericht

Vloerkleed kopen? Dit zijn tips voor het vinden van een duurzaam vloerkleed

Bij een duurzaam leven kán een levensloopbestendig vloerkleed horen. Het is misschien niet een product dat je in de eerste instantie onder het label duurzaam schaart, maar je kunt je bij de aanschaf ervan zeker wel bewust zijn van een aantal dingen zodat een vloerkleed aansluit bij wat je zoekt. Dit zijn een paar van onze tips!

Vloerkleden brengen een huis tot leven. Ze zorgen niet alleen voor gewenste kleur en sfeer, maar verbeteren ook nog eens het geluid huis, zijn warm voor de voeten én verbeteren ieders wooncomfort. Je hebt tegenwoordig vloerkleden in alle kleuren, maten en materialen, maar welke zijn nu duurzaam? En waar houd je rekening mee als je eentje wil die zo min mogelijk impact maakt op de wereld?

Materiaal vloerkleed

De meeste vloerkleden van katoen en viscose hebben een grote impact op het milieu en zijn ook niet levensloopbestendig. Dat zijn dus niet de meest duurzame materialen als je een vloerkleed wil dat lang meegaat. Duurzame alternatieven zijn sisal, hennep, jute en linnen.
Vloerkleden van sisal hebben een zeer grove kabelstructuur en dus een mooie stoere uitstraling. Ze zijn gemaakt van weefsel uit bladeren van plantensoorten binnen de Agavenfamilie. Biologisch sisal via Floorpassion duurzaam en slijtvast én 100 procent biologisch afbreekbaar.

Prijs vloerkleed

Het klinkt als een cliché, maar in het geval van vloerkleden is het waar: een goedkoop vloerkleed is vaak alsnog duurkoop. Dat is niet de regel – want natuurlijk zijn er uitzonderingen – maar pas wel op dat als je ergens weinig voor betaalt, je straks alsnog duur uit bent omdat je een vloerkleed van slechte kwaliteit hebt gekocht en al snel vervangen moet worden.

Tweedehands vloerkleed

Als je vloerkleden nou echt te duur vindt of toch liever een ander materiaal vloerkleed in huis haalt, kun je altijd nog voor een tweedehands kleed gaan. Ook vloerkleden verdienen een tweede leven, en in online of kringloopwinkels vind je vaak genoeg vloerkleden die er écht nog goed aan toe zijn. En in sommige gevallen is een vlek met en diepe reiniging er toch ook uit te halen. En anders kun je altijd nog heel tactisch interieur op het kleed plaatsen.

Hoe leg je een vloerkleed neer?

Natuurlijk is de positie van het vloerkleed met name iets esthetisch, maar een vloerkleed leeft ook langer als je hem op een bepaalde manier neerlegt. Een vloerkleed onder de bank geeft namelijk na lange tijd permanente afdrukken van poten weer. En dat is als je later een keer wil herinrichten niet ideaal. Ook is het belangrijk dat het formaat hoe dan ook aansluit bij de woonruimte waar het kleed te liggen komt. Immers, een vloerkleed moet je ook in huis kunnen hergebruiken!
Waar je uiteindelijk ook voor kiest, zorg ervoor dat het eentje is dat je mooi vindt en verwacht heel lang te gebruiken. Want een vloerkleed koop je niet voor even. Als je er goed voor zorgt en er blij mee blijft, kunnen kleden héél lang meegaan.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.