Partnerbericht

Virtuele kerstmarkt met duurzame producten

Ook de feestdagen gaan er door de coronacrisis dit jaar heel anders uit zien. De maatregelen hebben vooral impact op de kerstborrels en kerstmarkten. Gezellig met elkaar het glas heffen op de feestdagen en het nieuwe jaar wordt lastig. Ook moeten we het struinen langs kerstkraampjes met een goed glas glühwein helaas missen. In mei zijn de voorbereidingen voor de kerstmarkten al gestart. Dat deze nu niet door kunnen gaan, is een flinke domper. Gelukkig is er een nieuw alternatief, de virtuele kerstmarkt!

“I’m dreaming of a green christmas”. Laten we de kerst dit jaar écht groen houden door deze zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Verderop lees je de beste tips voor een duurzame kerst.

 

Verras personeel met een groene kerst

Er wordt in deze tijd veel van medewerkers gevraagd, niet alleen in de zorg. Alle reden om het personeel extra te belonen. Maak van nood een deugd door ze te verrassen met een virtuele kerstmarkt. Met dit nieuwe concept kun je elkaar digitaal in kerstsfeer ontmoeten en tegelijk online shoppen. Niet zomaar producten maar een assortiment dat bijdraagt aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen! Wil jij je medewerkers op een originele manier en corona-proof verrassen? Laat ze dan rondlopen op de virtuele kerstmarkt. Met, naast online shopping, mogelijkheden als virtueel borrelen, een pubquiz en wensboom. Lees hier alles over de virtuele kerstmarkt.

 

Een duurzame kerst doe je zo, zes tips

De feestdagen thuis draaien voornamelijk om lekker eten, een kerstboom en gezelligheid met vrienden en familie. De mogelijkheden van dit laatste zijn beperkt door de corona regels. Dan maar zorgen voor een extra gezellige sfeer met leuke kerstversiering. Vergeet hierbij niet je foute kersttrui maar ook zeker het milieu niet! Hieronder zes creatieve en milieubesparende tips voor een duurzame kerst.

1. Milieuvriendelijk kerstboom
Er is veel discussie over wat beter is voor het milieu, een echte boom of een neppe variant. Deze laatste gaat natuurlijke langer mee. Toch is een echte boom duurzamer omdat ze van dichterbij komen en je ze na gebruik kunt composteren of herplanten. Tegenwoordig kun je zelfs kerstbomen huren en zorgt het betreffende bedrijf dat de boom weer herplant wordt. Wanneer je voorkeur naar een nep kerstboom gaat, koop deze dan in ieder geval tweedehands.

2. Inpakpapier
Bewaar cadeaupapier van eerdere cadeaus, deze kun je dan tijdens de feestdagen opnieuw gebruiken. Ook leuk als pakpapier zijn oude tijdschriften, zijdepapier uit schoenendozen, landkaarten, kalenders, tijdschriften of een stuk behang. Wanneer je toch nieuw inpakpapier wilt, ga dan voor gerecycled papier.

3. Kerstversiering
De winkels liggen inmiddels vol kerstversiering en het is verleidelijk om iets nieuws te kopen. Maar is dit echt nodig? Als je toch iets nieuws wilt, kun je je oude kerstversiering ook naar de kringloop brengen en daar voor weinig geld tweedehands inkopen. Of wees zelf creatief door naar het bos te gaan en je huis te versieren met natuurlijke materialen. Denk aan dennenappels, takjes groen, kastanjes, harde bessen. Eventueel verf je een mooie afgevallen tak in zilver of goud kleur.

4. Kerstverlichting
De dagen worden korter en de straten worden langzamerhand sfeervol verlicht. Ook thuis is feestverlichting erg gezellig. Als je alles bij elkaar optelt is het natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Ga in ieder geval voor LED-verlichting, net zo feestelijk en kost veel minder energie dan mini-gloeilampjes. Duurzaamheid heeft ook te maken met hoe lang verlichting mee gaat. Goedkoop is dit geval vaak duurkoop. Vergeet de kerstverlichting niet uit te zetten en om het jezelf makkelijk te maken kun je een timer voor de lichtjes gebruiken. Wanneer er een lichtje kapot is, vervang dan alleen dit lichtje of gebruik koppelbare verlichting.

5. Een goed doel
Je kunt er dit jaar voor kiezen om niet alleen maar cadeaus te geven of vragen. Denk bijvoorbeeld aan het steunen van een goed doel. Dit past perfect bij de kerstgedachte. Er zijn veel organisatie die hiervoor kant en klare cadeaus aanbieden of geef een goede-doelen-cadeaubon.

6. Zero waste kerstdiner
Jaarlijks belandt eenderde (!) van al het eten in de prullenbak. Vreselijk toch. Het vraagt wat tijd en creativiteit maar het geeft zoveel meer voldoening om voedselverspilling tijdens de feestdagen tegen te gaan. Koop zoveel mogelijk verse en seizoensproducten, bij voorkeur onverpakt op de markt. Denk van tevoren goed na over hoeveel je nodig hebt, koop niet teveel. Houd je toch over, maak daarna maaltijden met de leftovers.

Een fijne kerst, voor jou én het milieu!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.