Partnerbericht

“Over vijf jaar ben ik chef”

Een paar jaar geleden had Tonny Wilberforce nooit gedacht dat hij in zo’n luxe hotel zou werken. “Na mijn middelbare school lukte het maar niet om werk te vinden. Zo af en toe kon ik wat klusjes doen of had ik tijdelijk werk, maar nooit langer dan een paar weken. Vaak had ik ’s avonds niet eens genoeg geld om eten voor mij en mijn dochtertje te kopen. Mijn buurmeisje vertelde me over een training waarmee zij een vaste baan had gevonden in een hotel. Dat leek me ook wel wat en ik heb me direct aangemeld. Na een strenge selectie werd ik aangenomen. Nu heb ik een vaste baan in het Kisumu Hotel.”

Tonny (25) werkt in een van de grote hotels aan het Victoriameer in Kenia. Trots laat hij zijn werkplek zien. “Ik wil kok worden, maar net als iedereen in dit hotel moet ik onderaan beginnen. Afgelopen jaar heb ik vooral gewerkt in de spoelkeuken, nu mag ik steeds vaker meehelpen in de keuken met het snijden van de groenten. En ik kook steeds vaker voor de 120 personeelsleden van het hotel en als het echt druk is, mag ik voor de gasten koken. Ik wil later chef worden, dus daar moet ik hard voor werken, maar ik doet het graag. Ik ben enorm dankbaar dat ik een baan heb en al duurt nog vijf jaar voor ik chef ben, ik ga ervoor!”

Personeel gezocht

Veel werkgevers in Kisumu staan te springen om goed opgeleid en gemotiveerd personeel. Toch is de jeugdwerkloosheid torenhoog. Het aanbod op de arbeidsmarkt sluit niet goed aan bij de vraag. Daarom heeft Edukans-partner Ujima in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven een opleiding ontwikkeld die wel goed aansluit bij de behoefte van de bedrijven.

“The best support is self-support”

Werkgevers zoeken niet alleen jongeren met de juiste vaardigheden, maar vooral met de juiste werkhouding. Daarom focust Ujima niet alleen op de praktische vaardigheden van de studenten, maar ook op hun zelfvertrouwen en mentaliteit. Veel studenten zijn nog erg verlegen. Bij Ujima leren ze om stevig in hun schoenen te staan, duidelijk te spreken, een stevige hand te geven en iemand aan te kijken. Ze weten vaak ook niet eens hoe ze een sollicitatiebrief moeten schrijven of zich moeten gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Typisch dingen die wij ze kunnen leren.

Het werkt!

Dat hoeft helemaal niet lang te duren. De opleiding duurt zes maanden, de helft op school, de andere helft als stage bij een bedrijf. Wij leren ze wat een werkgever van hen verwacht en hoe ze zich moeten gedragen: dat ze hard werken, zich inzetten, willen leren en initiatief tonen. Dat zijn eigenschappen waarmee ze niet alleen een baan kunnen krijgen, maar die baan ook kunnen houden. En die aanpak werkt: meer dan 75 procent van de studenten heeft na een jaar nog steeds werk.