Partnerbericht

Vier doden bij vreedzame acties voor leefbaar loon in Cambodja

Door gewelddadig politieoptreden zijn afgelopen dagen zijn vier doden gevallen bij vreedzame acties van kledingarbeiders. Zij voeren al weken actie voor een verhoging van het minimum loon. Daarbij zijn ook 39 gewonden gevallen. Een aantal zitten vast in de beruchte CC3 gevangenis, van anderen is onbekend waar zij vastgehouden worden. Kledingarbeiders voeren al weken actie voor een leefbaar minimum loon. De regering heeft tot nu toe slechts een verhoging toegezegd naar 100 dollar per maand. Maar een leefbaar loon moet minstens 160 dollar per maand zijn, reageert Athit Kong van vakbondsorganisatie CCAWDU –  CLC, de partnerorganisatie van CNV Internationaal in Cambodja.

Ruim 80% van de arbeiders in de sector was sinds eind december in staking. Na het politiegeweld zijn de kledingarbeiders weer aan het werk gegaan. Vakbondsleiders, onder wie Ath Thorn van vakcentrale CLC zijn door werkgeversorganisatie GMAC zijn aangeklaagd en moeten komende dinsdag voor de rechter verschijnen. Onder de gearresteerden is CLC – IDEA vakbondsleider Vorn Pao.

Hoewel de regering verantwoordelijk is voor het gewelddadig optreden van de militaire politie, roepen de vakbonden CLC – CCAWDU ook de kledingmerken op hun invloed aan te wenden en de regering op te roepen tot vreedzaam overleg over een leefbaar loonniveau.

Merken die veel kleding laten maken in Cambodja zijn o.a. H&M, C&A, Adidas, Inditex, Walmart, Gap en Tesco.