Partnerbericht

Verduurzamen met het oog op Groningen

Hoewel de overheid het gebruik van gas steeds meer ontmoedigt, koken nog veel Nederlanders op gas. Ook de oude vertrouwde cv-ketel is nog in vele huizen terug te vinden. Toch is het al tien over twaalf: het is NU tijd om te verduurzamen. Als het niet voor het regenwoud of het groot Barrièrerif is, omdat deze zo ver weg zijn, dan wel voor Groningen.

Aardbevingen gaan waarschijnlijk nog jaren door

 

Nederland heeft zoveel gas onder de grond zitten dat het dit waarschijnlijk nog wel tot 2025 kan exporteren. Daarnaast verwarmt dit gas natuurlijk onze huizen en ons eten. Al vanaf 1963 is Nederland bezig met het gas winnen uit eigen bodem en dat is nu duidelijk te voelen. Aardbevingen worden namelijk steeds zwaarder. Hoewel men al in de jaren zestig begon met het winnen van gas, kreeg Groningen pas in 1986 te maken met aardbevingen ten gevolge hiervan. Er zat dus flink wat vertraging op. De kans is volgens experts daarom ook zeer reëel dat er vertraging zal zijn met het stoppen van aardbevingen. Ook al stopt men nu met het winnen van gas, het kan zijn dat Groningen nog jaren last heeft van de schokken.

 

Gevolgen

 

Wonen in Groningen is door dit probleem niet altijd een pretje. De dakpannen kletteren regelmatig naar beneden en de glazen in de kast begeven het soms door de trillingen. Vooral Delfzijl, Slochteren, Westeremden en Loppersum zijn de dupe van deze aardbevingen en inwoners maken zich zorgen. Normaal gesproken wordt schade van een aardbeving gerekend onder een natuurramp en wordt dit niet verzekerd door de inboedelverzekering. Omdat een aardbeving ten gevolge van gaswinning door toedoen van mensen ontstaat, worden de inwoners van Groningen schadeloos gesteld. Toch kan een scheur in de muur van een woning bij elke beving erger worden, waardoor onder andere de waarde van de huizen dalen. Geen pretje dus.

 

Duurzaamheid vergroten

 

Hoewel Nederland een groot deel van zijn gas exporteert en gaswinning waarschijnlijk dus gewoon doorgaat, kunnen we het lijden dat Groningen ondergaat toch gebruiken als motivatie om onze duurzaamheid te verhogen. Het milieu is namelijk geen ‘ver-van-je-bed’-show. De gevolgen gebeuren hier, onder onze neus en onder onze voeten. Het aanschaffen van een inductiekookplaat is dus misschien toch niet zo’n slecht idee. Het grootste verschil maak je natuurlijk door een warmtepomp aan te schaffen. In combinatie met zonnepanelen maak jij je huis niet alleen gasloos, maar ook nog eens heel erg groen. Fijn voor jou en fijn voor Groningen!