Angèle is nog maar 16, ze werkt als leerling kapster. Voor haar werk moest ze een pakketje afleveren. Daar werd ze  verkracht door vier mannen. Het ziekenhuis had de hulplijn van COSI gebeld voor haar. Drie van de vier daders zitten inmiddels vast.

Veel vrouwen durven het niet aan om een aanklacht in te dienen. Vakbond COSI roept vrouwen op om dat wel te doen:  "Brise le silence" oftewel verbreek de stilte,. Angèle heeft de moed om haar verhaal te vertellen. Haar ouders steunen haar. Vandaag is ze naar de helpdesk gekomen voor juridische hulp bij het indienen van een aanklacht. Dat zal nog een lange weg worden. De steun van een vrouw als Philomene Ekpo (r) van de hulplijn van COSI heeft ze daarbij hard nodig. 

7 oktober World Day for Decent Work

Op 7 oktober is het World Day for Decent Work. CNV Internationaal vraagt dit jaar speciaal aandacht voor gendergerelateerd geweld op de werkvloer. Wereldwijd is dit een ernstig probleem. Samen met vakbonden in lage lonenlanden als Benin, Guatemala en Indonesië helpt CNV Internationaal vrouwen bij problemen op de werkvloer.

Vakbondsleider Noel Chadare uit Benin is een campagne begonnen om niet alleen vrouwen, maar juist ook mannen te betrekken. “Geweld tegen vrouwen is in mijn land een groot probleem. Als je ongewenst veel te jong zwanger raakt, dan betekent dat bijna automatisch een leven in armoede."  

Er moet een mentaliteitsverandering komen, is de overtuiging van Chadare. "Daarom gaan we als vakbond naar markten, dorpspleinen en scholen om voorlichting te geven en het gesprek aan te gaan. Ook op de radio doen we mee aan een praatprogramma.

Ik ben zelf leraar en ik zet me ervoor in dat leraren er ook op school over praten. Meisjes moeten terecht kunnen bij vertrouwenspersonen als ze lastig gevallen worden. Als de schoolpleinwacht of de schoonmaker zien dat er een meisje lastiggevallen wordt, dan moeten ze dat niet laten gebeuren.

Als vakbond hebben we een speciale hulptelefoon en een helpdesk waar vrouwen terecht kunnen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. We willen dat werk heel graag uitbreiden en de bekendheid vergroten.

https://www.cnvinternationaal.nl/

cnv internationaal_400px

CNV Internationaal

100% eerlijk werk, daar maakt CNV Internationaal ieder dag werk van in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dat doen we door nauw samen te …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer