Partnerbericht

Vanwege deze vijf redenen zijn 3D prints duurzaam

Op het moment wordt de gehele wereld gedomineerd door corona, terwijl op de achtergrond ook nog duurzaamheid een belangrijk thema is. Veel mensen zijn zich er al van bewust dat het van belang is om zuiniger om te gaan met het milieu, we moeten nou eenmaal wat beter op onze aarde passen. Wellicht verrast het je, maar 3D printen Utrecht kan helpen bij deze belangrijke verandering. Door een 3D printer in te zetten voor het vervangen van kapotte onderdelen en producten kun je een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Waarom dit het geval is lees je in dit artikel.

Wat zijn 3D prints überhaupt?

Om het heel simpel uit te leggen, 3D prints zijn de losse objecten die gecreëerd worden door een 3D printer te gebruiken. Dit kan op een aantal manieren van pas komen. Zo gebruiken veel bedrijven de technologie voor het produceren van een prototype, maar er zijn nog meer toepassingen voor een 3D printer. Hierbij kun je dus ook denken aan het vervangen van een bepaald onderdeel, al kun je met 3D printen Amsterdam het ook repareren of zelfs verbeteren. Hierbij hoef je dus niet de hele machine te vervangen, maar puur het specifieke onderdeel. Dit maakt 3D printen niet alleen een snelle en goedkope oplossing, maar het is ook duurzaam.

Duurzame materialen

3D printen wordt gezien als duurzaam doordat je gebruik zult maken van duurzame materialen. Hierbij kun je onder meer denken aan ABS. Dit is een sterk filament dat lang mee zal gaan en dus duurzaam is. Een ander goed voorbeeld is PLA, een soort plastic. Dit materiaal is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, wat dus erg duurzaam is. Ook zijn ontwikkelaars bezig met het creëren van recyclebare materialen die gebruikt kunnen worden voor 3D printer. Daarnaast zul je bij het 3D printen van een onderdeel altijd de juiste hoeveelheid materiaal gebruiken. Hierdoor zal er weinig tot geen afval zijn tijdens de productie, waardoor er automatisch minder materiaal verspild wordt.

Minder uitstoot van een 3D printer

Het gebruiken van een 3D printer is niet alleen duurzaam doordat je niet meer een heel nieuwe machine hoeft te kopen en je gebruik maakt van duurzame materialen. Het is ook goed voor het milieu aangezien het zorgt voor minder CO2 uitstoot. Dit is het geval aangezien je een product lokaal kunt maken, dit hoeft niet meer over de grens te gebeuren. Op deze manier zal er minder transport nodig zijn, dus vermindert de uitstoot tijdens de productie en het transport.