Partnerbericht

Van Inca naar extreme armoede

Het gebied kent grote klimaatverschillen, variërend van extreme droogte, via overvloedige regenval tot extreme koudegolven.Het bezoeken van dit gebied betekent reizen door een omgeving die regelmatig getroffen wordt door zware aardverschuivingen, naar een hoogte van 3500 meter boven zeeniveau. De meest recente (zware) aardbeving die Peru trof, vond plaats op 16 augustus 2007. De beving had een kracht van 8.0 op de Schaal van Richter. Honderden mensen vonden de dood, de steden Ica, Pisco en Chincha liepen zware schade op. De bevolking is naarstig op zoek naar manieren om de veranderingen die hun woongebied treffen het hoofd te bieden. Ze proberen te overleven in een gebied dat in hoog tempo onleefbaar dreigt te worden.

San Felipe, Huaytara, Huarocco en Castrovirreyna zijn vier dorpjes in de regio Huancavelica. In die dorpen worden 450 huizen gebouwd. De plaatselijke krant kopt: ‘NGO CARE levert 450 landelijke huizen’. Verderop in het zelfde artikel: ‘De bouw werd mogelijk door samenwerking van verschillende organisaties: internationale, maar ook locale en regionale partijen. Hier wordt bewezen dat deze manier van bouwen een nationaal programma waard is’.

Martje van Raamsdonk en Anne ten Molder van CARE Nederland bezochten samen met collega’s van CARE Peru het project Ccasamanta Qarkanakusum, wat ‘We bereiden ons voor op de koudegolven’ betekent in quechua, midden in de regio Huancavelica. Een gebied met tegenstellingen; extreme kou, langdurige droogte en onregelmatige regenval maken het een moeilijk gebied om te overleven. Het CARE project ondersteunt de bevolking bij de aanpassingen die nodig zijn om in dit gebied te kunnen blijven wonen. Martje: "Aardverschuivingen halen in één keer veel levens overhoop. In samenwerking met regionale en lokale autoriteiten zorgen we ervoor dat mensen de capaciteiten hebben om andere strategieën te gaan volgen die hen helpen te overleven."

Die strategieën betreffen alle zaken die in het dagelijks leven van belang zijn: hoe zorgen we dat iedereen over voldoende en schoon water kan beschikken? Wat kunnen we het best verbouwen met de heersende klimaatomstandigheden? Hoe zorgen we dat de bewoners van dit gebied in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien? En, belangrijk, hoe gebruiken we de natuurlijke bronnen die wel beschikbaar zijn; bijvoorbeeld de zon?

Martje: "Een indrukwekkend en innovatief onderdeel van het project zijn de aan de huizen gebouwde plastic kassen (foto). Doordat de kassen van plastic zijn gemaakt worden ze overdag opgewarmd door de zon. Hierdoor is het klimaat in de kassen prima om groentes te verbouwen zodat de families alternatief voedsel tot hun beschikking hebben. De kassen zijn tegen de muur van het huis aangebouwd. Aan de bovenkant en aan de onderkant van de muur zijn gaten aangebracht zodat de warmte kan circuleren door het huis. Hierdoor wordt het huis warmer en dus leefbaarder voor de bewoners. Nadat de warmte het huis binnenkomt, koelt het af en gaat het via de gaten aan de onderkant van de muur weer de kas in. Hier wordt het weer opgewarmd door de zon en begint het proces opnieuw."

De bevolking van Huencavelica is gewend te leven met de constante dreiging van aardverschuivingen. Samen met hen worden noodplannen uitgewerkt, die levens moeten redden wanneer zich een ramp aankondigt en de mogelijke schade zoveel mogelijk moet beperken. Via tekeningen, posters en simpele teksten, maar vooral ook via informatiebijeenkomsten worden vluchtroutes en opvanggebieden vastgesteld. Van moeder op kind, van vrouw tot vrouw, iedereen geeft de informatie aan elkaar door. Zodat iedereen precies weet hoe er gereageerd moet worden wanneer het weer zover is.

Martje:’Niemand kan de omstandigheden veranderen. Dus moeten we ons aanpassen aan de omstandigheden. En dat is precies wat we samen met de lokale bevolking aan het doen zijn. Relatief kleine aanpassingen kunnen al tot grote resultaten leiden.

Meer over het project weten? Klik hier