Partnerbericht

Vakbonden Guatemala doen dringend beroep op Europese regeringen

Organisaties van werkenden, boeren- en indianen in Guatemala kampen al jaren met tegenwerking door de regering en straffeloosheid. In 2001 uitte een missie van de VN-arbeidsorganisatie ILO al haar bezorgdheid over de zwakte van het rechtsstelsel om aanvallen tegen vakbonden te behandelen. Een aanbeveling om hiervoor een speciale eenheid bij het Openbaar Ministerie op te zetten werd in 2002 opgevolgd, maar heeft weinig concrete resultaten opgeleverd. Vakbondsleiders en vakbondsleden worden nog steeds vervolgd: ontslag van werknemers die een vakbond willen opzetten, doodsbedreigingen, ontvoering en moord.
 
Herstel fundamentele rechten noodzakelijk
Pepe Pinzón is leider van de vakcentrale CGTG in Guatemala en is een van de delegatieleden. "Nog steeds heerst er een anti-vakbondsklimaat in Guatemala," aldus Pinzón. "Vakbondsmensen worden vermoord, het minimumloon wordt niet uitbetaald en er is geen vrijheid om een vakbond op te zetten. Als de overheid en de werkgevers hun verantwoordelijkheid niet nemen in het herstellen van de fundamentele vakbondsrechten, kun je niet spreken van een echte sociale dialoog. Regering en werkgevers hebben veel meer macht dan de vakbeweging die verzwakt is en maar 0,5 % van de economische actieve bevolking vertegenwoordigt."
 
Sociale paragraaf in EU associatieverdrag met Midden-Amerika
De delegatie pleit in Europa voor aandacht voor de straffeloosheid bij moorden en gewelddelicten jegens vakbondsleiders. Verder vragen zij de Europese regeringen om steun voor tripartiet overleg en steun voor de Internationale Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala. Zij bepleiten tevens een sociale paragraaf in het associatieverdrag tussen de EU en Midden-Amerika.
 
De Guatemalteekse delegatie is in Nederland op uitnodiging van CNV en FNV. De delegatie heeft onder meer een ontmoeting met mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger. Daarnaast staan er gesprekken op het programma met de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken. De delegatie bezocht vanaf 3 november al Brussel, Londen, Parijs, Kopenhagen, Madrid en Berlijn en eindigt haar Europa-bezoek op 20 november in Genève.

Met de campagne FWrd >>Fatsoenlijk Werk>> vraagt CNV Internationaal aandacht voor het belang van arbeidsrechten binnen de mensenrechten

Teken hier ook de petitie voor meer aandacht voor arbeidsrechten in het mensenrechtenbeleid van de Nederlandse regering


Met de campagne FWrd >>Fatsoenlijk Werk>> vraagt CNV aandacht voor het belang van arbeidsrechten binnen de mensenrechten

Teken hier ook de petitie voor meer aandacht voor arbeidsrechten in het mensenrechtenbeleid van de Nederlandse regering

Teken hier ook de petitie voor meer aandacht voor arbeidsrechten in het Nederlands regeringsbeleid