vakantiepark Apeldoorn Beeld: Europarcs

Partnerbericht

Vakantie in eigen land; ga bewust om met jouw voetafdruk

Ook dit jaar ziet het ernaar uit dat we voor onze vakantie voornamelijk op eigen land aangewezen zijn. Gelukkig zijn er ook in Nederland nog genoeg mooie plekken te ontdekken waar je een heerlijke vakantie kunt hebben. En het is ook nog eens duurzaam. Hoe maak je je vakantie nog groener? Lees verder hoe je bewust omgaat met jouw voetafdruk.

Januari is een maand waarin veel mensen hun (zomer)vakantie gaan boeken. Door wijzigende coronamaatregelen kunnen jouw plannen veranderen. Kies daarom voor een vakantiepark die flexibel omgaat met het omboeken of wijzigen van je vakantie, zoals bijvoorbeeld Europarcs.

Duurzaam reizen

De grootste milieu impact is bijna altijd de reis van en naar je vakantiebestemming. Wanneer je vakantie viert in eigen land, hoef je gelukkig niet het vliegtuig te pakken. Maar ook de auto is belastend voor het milieu. Als je van plan bent op één plek te blijven dan is het openbaar vervoer zoals de trein zeker een optie. Wanneer je met je hele gezin en een hoop bepakking op vakantie gaat, is dit niet echt praktisch. Op de website van van Milieu Centraal kun je uitrekenen hoeveel CO2 je met je reis uitstoot. Wist je dat je met initiatieven zoals ‘Trees for all’ de CO2 uitstoot van je vakantie kunt compenseren?

Respect voor de natuur en omgeving

Niets is zo mooi en ontspannend als onze eigen natuur. Tijdens deze pandemie worden de natuurgebieden meer gewaardeerd en gezien als de beste plek om tot rust te komen. Er zijn in Nederland prachtig uitgestrekte natuurgebieden waar je volop kunt genieten van al het groen dat ons land te bieden heeft. Kies bijvoorbeeld voor een vakantiepark in Apeldoorn als uitvalsbasis naar het mooiste en bekendste natuurgebied; de Veluwe.

De flora en fauna zijn minder blij met de massale komst van toeristen. Houd je daarom aan de regels van een natuurgebied:
1. Geen bezoek voor zonsopkomst en na -ondergang.
2. Maak geen lawaai en laat geen afval slingeren.
3. Houd je hond aangelijnd op plekken waar dit gevraagd wordt.
4. Ga niet zwemmen of vissen op plekken waar dit niet is toegestaan.
5. Let op toegangsborden en blijf op de bestemde paden.
6. Beperk het wildplukken tot eigen gebruik.

Heb respect voor de natuur en omgeving; want ook de dieren hebben recht op hun rust.

Vakantie uitstapjes

Ook bij het maken van uitstapjes kun je een verschil maken in je CO2 voetafdruk. Het positieve van groene vakanties zit vooral in de natuurlijke eenvoud en het gevoel van oorspronkelijkheid. Denk aan uitjes zoals fiets- en wandeltochten, het bezoeken van botanische tuinen, een dagje naar de ecoboerderij of winkelen in tweedehands winkels. Sla de supermarkt eens over en kook zo duurzaam mogelijk met lokale biologische producten. Wanneer je uit eten gaat, kies dan voor een biologisch restaurant of eens een vegetarische maaltijd.

Bewust groen doen

Verder kun je de voetafdruk van je vakantie zoveel mogelijk beperken door simpelweg bewust te zijn van de dingen die je doet. Doe dit, net als thuis, zo groen mogelijk. Zoals:
• afval scheiden;
• zuinig zijn met gas- en elektriciteitsverbruik;
• fles meenemen om water bij te vullen;
• een eigen boodschappentas gebruiken;
• kranen niet onnodig laten stromen;
• geen chemische (schoonmaak)middelen gebruiken.

Voor een groene vakantie hoef je echt niet in te leveren op je ontspanning en plezier. Ook met een kleine voetafdruk kun je een heerlijke vakantie hebben. Juíst in eigen land!

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.