Partnerbericht

Update: leven in de jungle

Een jaar geleden schreef OneWorld over Elize en Wijnand Mulder. Zij kozen voor het avontuur en wonen in Papoea-Nieuw-Guinea, waar ze in twee ziekenhuizen werken. Het afgelopen jaar hebben ze met steun van Wilde Ganzen een laboratorium gebouwd en sanitair aangelegd. Een update.

Sinds 1949 staat in Kapuna een klein ziekenhuis en de 250 mensen die in het dorp wonen leveren allemaal een bijdrage aan deze medische post. Vaak is Elize de enige arts. “Ik moet dan in mijn eentje beslissingen nemen, waarbij ik soms aarzel of ik een goede keus maak”, vertelde ze vorig jaar. “Dan weet ik het gewoon niet zeker. In Nederland gebruik je bijvoorbeeld een scan om mensen te onderzoeken. Wij hebben niks. Er gaan hier mensen dood, terwijl ik niet weet waar ze aan overlijden. Toen ik hier nog maar net werkte kwam een jongetje van twee jaar binnen. Hij was erg ziek en lag in een soort coma. Ik heb hem zo goed als mogelijk onderzocht en toen behandeld voor hersenvliesontsteking. Hij werd maar niet beter. Toen zijn we op de gok gestart met medicatie voor tbc. We zitten hier namelijk in een regio waar veel tbc heerst. Binnen een dag zagen we dat het jongetje vooruitgang boekte. Helaas kwam de vader na een maand opeens zijn zoontje ophalen. Ik kan alleen maar hopen dat hij de behandeling heeft afgemaakt, anders weet ik niet of zijn kind nog in leven is.”

Met steun van Wilde Ganzen is dit jaar een laboratorium gebouwd

De financiering was in no-time rond
Elize en Wijnand werken voor de Gulf Christian Services in Papoea-Nieuw-Guinea. In Nederland is de stichting Khuska opgericht, die helpt bij de fondsenwerving. Samen hebben ze vorig jaar een projectplan ingediend bij Wilde Ganzen voor de bouw van een laboratorium. Daarna is het snel gegaan. Het geld voor het nieuwe lab was in no-time binnen en het gebouw is in een paar maanden neergezet.

Met de nieuwe instrumenten in het lab kan tuberculose eerder opgespoord en behandeld worden. En met toiletten en douches die er ook gebouwd zijn wordt de hygiëne verbeterd, waardoor ziektes als diarree, cholera en knokkelkoorts teruggedrongen kan worden.

Vervolg
Dit jaar gaat Wilde Ganzen opnieuw samenwerken met stichting Khuska en Gulf Christian Services Kapuna, ditmaal voor de bouw van een basisschool bij een ziekenhuis in Papoea-Neuw-Guinea. Heb je zelf een project of wil je een ontwikkelingsproject steunen? Bezoek dan de website van Wilde Ganzen.