Bij negen mensen is de aanwezigheid van het virus bevestigd door laboratoriumtests.
Op 29 november bevestigde het Ugandese Ministerie van Volksgezondheid de aanwezigheid van het Ebolavirus in het westen van het land. De twee bekende haarden van Ebola zijn Bundibugyo en Kikyo, maar het is nog niet bekend hoe groot de omvang van de epidemie in totaal is.
De bekende varianten van Ebola zijn in 50 tot 90 procent van de gevallen fataal. Er bestaat tot op de dag van vandaag geen enkele behandeling tegen de zeer besmettelijke ziekte. Patiënten waarvan wordt vermoed dat ze met het Ebolavirus zijn besmet, moeten worden geïsoleerd. Het verzorgend personeel moet zich uitgebreid beschermen om zelf niet ook besmet te raken.
Artsen zonder Grenzen is sinds 1 december actief in Bundibugyo en Kikyo en heeft een team van twaalf epidemiologische specialisten ter plekke. Naast de behandeling van (mogelijke) patiënten geeft Artsen zonder Grenzen voorlichting aan de bevolking. Doel is om de kans op besmetting bij begrafenissen van overleden Ebolapatiënten te verkleinen. Artsen zonder Grenzen breidt haar team in de komende dagen uit met medisch en niet-medisch personeel. Zo kunnen mensen die in contact zijn gekomen met mogelijk besmette mensen worden opgespoord en zonodig geïsoleerd.
Artsen zonder Grenzen werkt nauw samen met het Ugandese Ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. Artsen zonder Grenzen heeft eerder Ebola-uitbraken bestreden in onder meer de Democratische Republiek Congo (2007), Angola (2005), Gabon (1997 en 2002), Zuid-Sudan (2004) en Congo-Brazzaville (2003/2004), en Oeganda (2000).