Partnerbericht

Tweedehands elektrische auto’s

 

Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: dat kan met een elektrische auto. De CO2-uitstoot van een ‘stekkerauto’ is over zijn gehele levensduur gemiddeld 40 procent lager dan een benzine variant [1]. Een elektrische auto zal vooral milieuvriendelijker worden wanneer de gebruikte stroom volledig groen is. Het voordeel van een tweedehands elektrische auto is trouwens niet alleen ecologisch, óók economisch.

Overweeg je de aankoop van een tweedehands elektrische auto? Lees dan verder over de kosten en belangrijke tips; waar je zeker op moet letten voordat je over gaat tot aanschaf.

Kosten en subsidies tweedehands elektrische auto

Vorig jaar werd door het kabinet voorgesteld de verkoop van diesel- en benzineauto’s vanaf 2030 helemaal te verbieden. Of dit verbod daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden, is nog maar de vraag. Wel worden er steeds meer stedelijke maatregelen genomen. Zo heeft Amsterdam bijvoorbeeld aangegeven over tien jaar geen brandstofauto’s meer in de stad te willen. Daartegenover stimuleert de overheid  aankoop van elektrische auto’s met regelingen en subsidies. De aanschafkosten van een elektrische auto zijn vaak hoger dan een vergelijkbare auto op benzine maar andere kosten zijn weer stukken lager.

Subsidie 2000 euro op tweedehands elektrische auto’s
Er geldt een subsidie van € 2000 euro voor de aankoop van gebruikte elektrische auto’s met een actieradius van minimaal 120 kilometer en een catalogusprijs van maximaal 45.000 euro [2].

Onderhoudskosten
Elektrisch rijden bespaart in onderhoudskosten door minder bewegende en slijtagegevoelige onderdelen. Het jaarlijks onderhoud is goedkoper vergeleken met een auto die rijdt op diesel of benzine.

Wegen- of aanschafbelasting
De komende jaren betaal je geen wegen- of aanschafbelasting voor een elektrische auto. De maandelijkse kosten van een elektrische occasion zijn daarmee een stuk lager.

Waardebehoud
Elektrische auto’s zijn redelijk waardevast. De verwachting is dat na vijf jaar 40-50% van de nieuwwaarde over blijft. Dit is voor andere auto’s 27–42%.

Opladen versus brandstof tanken
Het opladen van je elektrische auto is veel goedkoper dan tanken van benzine of diesel. Dit scheelt je dure bezoekjes aan tankstations met stijgende brandstofprijzen.

 

Waar een tweedehands elektrische auto kopen?

De afgelopen jaren is online winkelen snel, transparant en veilig geworden. Dit geldt ook voor sites met tweedehands elektrische auto´s, zoals bij bynco.com. Het is belangrijk dat je verzekerd bent van een onafhankelijke keuring en/ of garantie. Op bynco.com kun je in alle vrijheid online de auto in detail bekijken, anoniem vragen stellen en weet je precies wat je moet betalen voor een tweedehands elektrische auto.

 

Let hierop bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto

Accu en actieradius
De accu is verreweg het duurste onderdeel van een elektrische auto. Kijk dus altijd naar de capaciteit en levensduur van de accu. De actieradius zegt hoe ver je kunt rijden met een volle accu. Dit verschilt per type en kwaliteit. Ook worden prestaties beïnvloed door weersomstandigheden zoals wind, vorst en regen.

Lange proefrit
Bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto is het altijd verstandig een uitgebreide proefrit te maken. Check van tevoren de stand van de accu en het totaal aangegeven bereik. Onthoud hoeveel kilometer je met de proefrit gereden hebt en vergelijk vervolgens de beginstand met de eindstand van de accu.

Opladen
Laad de auto tijdens de proefrit op bij een snellader om te zien hoeveel tijd dit in praktijk ongeveer kost. Kijk vooraf naar de mogelijkheden voor opladen. Bij je thuis, in de buurt en naar plekken waar je vaak van plan bent heen te gaan, zoals bijvoorbeeld je werk. Een laadpaal zorgt voor minder slijtage dan opladen via het stopcontact.

Nieuwprijs accu
Leg de verschillende modellen maar ook de prijzen van extra batterijpakketten naast elkaar. Een nieuwe accu kost al snel duizenden euro´s. Accuhuur is een alternatief om de aanschafprijs te beperken. Accu´s presteren beter dan van tevoren was bedacht. De levensduur wordt momenteel op 10 tot 20 jaar geschat.

Technische staat en kilometerstand van de occasion
Het is vooral goed naar de eventuele slijtage van banden, remmen en ophanging te kijken. Bij de kilometerstand van een tweedehands elektrische auto is het belangrijk in je achterhoofd te houden dat de batterijen ook verouderen als de auto stil staat.

[1] https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/

[2] https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/
subsidieregeling-elektrische-personenautos-particulieren-sepp

What do you want to do ?

New mail

Dit bericht is tot stand gekomen door GreenAds.