Kastendiscriminatie is zonder twijfel een van de meest omvangrijke én onderschatte mensenrechtendrama's ter wereld. Op basis van geboorte worden circa 260 miljoen mensen, waaronder minstens 160 miljoen in India, gediscrimineerd, achtergesteld en vernederd. Het probleem komt ook in landen als Nepal, Pakistan, Japan en enkele Afrikaanse landen voor. In India worden elk uur gemiddeld twee Dalits ('kastelozen) aangevallen en elke dag worden drie Dalit vrouwen verkracht, twee Dalits vermoord en twee huizen afgebrand.

VN Mensenrechtencommissie

De afgelopen vier jaar heeft de VN Subcommissie Mensenrechten, bestaande uit deskundigen, drie working papers over het onderwerp opgesteld. Vorig jaar nam de Subcommissie een resolutie aan waarin de VN Mensenrechtencommissie – bestaande uit regeringen – wordt gevraagd om twee  rapporteurs de komende jaren een uitgebreid onderzoek te laten doen. Dit moet uitmonden in beginselen en richtlijnen voor het uitbannen van kastendiscriminatie door regeringen, internationale organisaties en het bedrijfsleven.

'Schokkend internationaal mensenrechtenprobleem'

Enkele maanden geleden noemde Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Piet de Klerk kastendiscriminatie een 'schokkend internationaal mensenrechtenprobleem'. Ook minister Bot heeft in een brief aan het 'Dalit Netwerk Nederland' zijn zorgen over het onderwerp uitgesproken. Tijdens de recente EU-India Top bleek echter dat Nederland en andere EU- lidstaten bevreesd zijn om de politieke en economische relaties met de 'nieuwe supermacht' India te schaden door mensenrechtenkwesties aan te kaarten. Tot nu toe weigert ook  India om direct met de Europese Unie over 'binnenlandse' mensenrechtenkwesties te praten.

Een resolutie tegen kastendiscriminatie van de VN Mensenrechtencommissie is de beste manier om het probleem op een brede, niet alleen op India gerichte, en afgewogen manier multilateraal aan de orde te stellen. Het Dalit Netwerk Nederland roept de Tweede Kamer en het parlement op om daaraan een bijdrage te leveren.

* Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) bestaat uit: CMC Mensen met een Missie, Cordaid, ICCO, Justitia et Pax Nederland, Kerkinactie en de Landelijke India Werkgroep.

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer