Partnerbericht

‘Trotse stem voor jeugd’: Tunesische tieners maken programma voor nationale TV

In de Tunesische maatschappij hebben jongeren nauwelijks iets te zeggen over hun toekomst – en over hun leven nu. Het tv-programma Lokhrine, gesteund door Free Press Unlimited, geeft hen een stem op de nationale televisie én op sociale media.

Free Press Unlimited ondersteunde een mediakamp waar 25 jongeren samen kwamen om voor het programma professionele videoverslagen te leren produceren over dingen die voor hen belangrijk zijn.
De 15-jarige Safa Jobrane heeft grote plannen voor de toekomst. “Ik wil journalist worden om een stem te zijn voor mensen die zelf geen stem hebben,” zegt ze. “Mijn ambitie is om een beroemd journalist te worden die op de meest prominente televisiekanalen en bij de belangrijkste programma’s te zien is.”

Safa woont in de stad Gabes, in oost-Tunesië, waar ze naar school gaat. In haar vrije tijd is ze burgerjournalist voor een lokaal radiostation: Radio Palma. “Ik wil de Tunesische maatschappij positief in beeld brengen, maar ook problemen als armoede en werkloosheid bespreken,” vertelt ze.

Ze is een van de 25 jongeren die naar El Kef in noordwest-Tunesië zijn gereisd om deel te nemen aan het mediakamp. Tijdens de kampweek oefenen Safa en de andere deelnemers elke stap van de televisieproductiecyclus. Het hotel waar het mediakamp plaatsvindt bruist van de activiteiten. Boven in het klaslokaal worden levendige discussies gevoerd over ethiek binnen de journalistiek en de tieners buigen zich in werkgroepen over hun insteek en bereiden interviewvragen voor.

https://www.youtube.com/watch?v=tJ4TV42v-KE&feature=youtu.be

Wejden Ben Hamida (17) is een jonge journalist uit Metline Bizerte Bron: www.youtube.com
Kleine groepjes jongeren gaan er met hun camera op uit om de straten van El Kef en de huizen van de mensen die zij gaan interviewen vast te leggen. Een van de kamers is omgetoverd tot een studio, compleet met green screen. Hier leren de deelnemers over presenteren, belichting en het maken van grafische afbeeldingen.

Na het kamp zullen de jongeren hun nieuwe vaardigheden inzetten om videoverslagen van 59 seconden te maken. Deze worden gebundeld in een wekelijks televisieprogramma met de naam Lokhrine dat vanaf dit jaar uitgezonden wordt op het nationale kanaal El Wataniya 2. De filmpjes zullen ook worden gedeeld op de social mediaplatformen waar veel jongeren in Tunesië hun nieuws en informatie vandaan halen, waaronder Facebook, Instagram en TikTok.

“Ik ben trots dat ik een stem voor de jeugd kan zijn,” zegt Safa.

'De Anderen'

Lokhrine betekent in het Arabisch ‘De Anderen’. In een land waar jongeren nauwelijks zichtbaar zijn in het openbare debat en de mediaverslaggeving grotendeels over de hoofdstad Tunis gaat, biedt het programma ruimte aan andere perspectieven.

“We zeggen altijd tegen jongeren dat zij de toekomst zijn. Maar dat klopt helemaal niet: ze zijn het heden,” zegt Hazar Abidi. Abidi is hoofdredacteur van Jaridaty, het netwerk van burgerjournalisten van 15 tot 18 jaar die de videoverslagen voor Lokhrine zullen creëren. De jonge journalisten hebben allemaal via lokale jeugdclubs ervaring opgedaan met radiomaken. Met deze korte filmpjes voor tv en sociale media bereiken zij een nieuw publiek. “Ik hoop dat het programma mensen én jongeren zelf helpt om in te zien dat je als tiener niet minder relevant bent,” vertelt Abidi.

Ze legt uit: “De belangrijkste filosofie [van Lokhrine] is om te laten zien dat wij allemaal ‘de anderen’ zijn. We hebben allemaal verhalen die het waard zijn om gezien te worden.” Abidi vindt dat lokale verhalen een directe invloed hebben op veel Tunesiërs en het verdienen om meer aandacht te krijgen in de lokale media.

“Hoe specifieker en decentraler je op dingen ingaat, hoe meer je echt oplost. Een gat in de straat is voor iedereen in dat dorp relevant. Een paar maanden geleden werd een straat gerepareerd nadat jongeren van Jaridaty er naartoe gekomen waren om te filmen. Het verslag was nog niet eens uitgezonden. Alleen al het feit dat er jongeren met camera’s kwamen die interviews afnamen, zette de autoriteiten aan tot actie. Voor mij is dat Jaridaty.”

Taboes

Oumayma Ben Fguira, 22, wil journalist worden om taboes in de Tunesische maatschappij aan te kaarten. “Sommige mensen proberen onderwerpen die te maken hebben met seks, zoals verkrachting, seksualiteit en genderdiscriminatie, gewoon te negeren. Ik wil juist op deze onderwerpen ingaan,” zegt ze.

Jaridaty is tijdens de nasleep van de Tunesische revolutie opgericht door Al Khatt, een partnerorganisatie van Free Press Unlimited. Met de nieuwverworven democratische rechten en vrijheden was het essentieel geworden om te zorgen dat alle Tunesiërs een stem hebben, ook jongeren die ver van de hoofdstad wonen. Nu is Free Press Unlimited samen met Jaridaty bezig om Lokhrine op te zetten.

Jan-Willem Bult, expert op het gebied van jongerenmedia bij Free Press Unlimited, coacht de deelnemers tijdens het mediakamp. “Ik wil hen uitdagen om als 17-jarige zichzelf te zijn en na te denken over creatieve verhalende formats met een vernieuwende insteek. Ze hoeven zich niet te voegen naar wat er momenteel op de Tunesische televisie te zien is,” vertelt hij.

'Een schat aan ideeën'

De 17-jarige Wejden Ben Hamida doet ook mee aan het kamp. Ze sloot zich twee jaar geleden in haar geboortestad Bizerte aan bij Jaridaty-partner Metline Web Radio. In El Kef werkt ze onder andere aan een interview met een jonge, lokale rapper dat bij hem thuis wordt opgenomen. Zij neemt het interview af terwijl haar twee teamgenoten zorgen dat het beeld en geluid precies goed zijn. Wejden is blij met de nieuwe vaardigheden die ze straks kan meenemen. “Ik heb geleerd om te filmen, de juiste locatie te kiezen en zelfverzekerd te zijn,” vertelt ze met een glimlach.

Het ontbreekt Wejden niet aan ideeën om de Tunesische media te verbeteren. “Ik vind de nationale populaire media helemaal niks. Hun programma’s doen gemaakt aan. We zien onszelf er niet in terug. Ze doen Tunesië voorkomen als een superrijk land,” zegt ze. “Dat zijn we niet. We hebben problemen, zoals armoede. Tunesië mag dan niet rijk zijn in financieel opzicht, maar er is wél een schat aan ideeën en vaardigheden te vinden. Dat wil ik laten zien in de programma’s die ik ooit ga maken.”

Hamdi Belhaj; één van de burgerjournalisten die meedeed aan het mediakamp. Bron: youtu.be