Partnerbericht

Trends voor kerstpakketten in 2021 en een duurzame kerst

Ook dit jaar heeft de corona pandemie weer een enorme impact gehad op ons privé en werkleven. Hét traditionele moment van waardering zijn natuurlijk de feestdagen. Een kerstpakket is net dat nostalgische extraatje om diegenen te bedanken die zich onverminderd hebben ingezet. En laten we deze kerst het milieu vooral ook niet vergeten.

Ondanks de financiële malaise van sommige bedrijven blijft de vraag naar kerstpakketten hoog. In onrustige tijden blijken juist vertrouwde tradities extra belangrijk. Wij vertellen je in dit artikel de trends voor kerstpakketten in 2021 én hoe je je kerst zo duurzaam mogelijk houdt.

Trends kerstpakketten

Een traditionele gebeurtenis betekent niet dat die altijd hetzelfde moet zijn. Hetzelfde kerstpakket als voorgaande jaren wordt over het algemeen niet echt door medewerkers gewaardeerd. Minstens zo belangrijk is de persoonlijke noot of speech die bij het pakket gegeven wordt. Steeds meer bedrijven doen dit in digitale vorm, zoals bijvoorbeeld met een link naar een video. Bij de kerstpakketten voor 2021 draait het om duurzaamheid, beleving en nostalgie.

Voor de inhoud van het kerstpakket zien we vooral trends die te maken hebben met biologisch, natuurlijk, vegan en Fair Trade. Naast landen thema’s zoals bijvoorbeeld een Italiaans of Surinaams pakket, doen Oud Hollandse pakketten en bordspellen het bij kerstpakketten bestellen nog steeds goed. Daarbij is er ook dit jaar weer aandacht voor goede doelen. Zoals de mogelijkheid om je kerstpakket, of een deel ervan, te doneren.

Vijf tips voor een duurzame kerst

Naast je foute kersttrui denk je deze feestdagen natuurlijk ook aan het milieu. Uitgebreide samenkomsten met familie en vrienden is lastig vanwege de corona regels. Dan thuis maar zorgen voor een extra gezellige sfeer met leuke kerstversiering. Met onderstaande tips doe je dat zo duurzaam mogelijk.

1. Milieuvriendelijk kerstboom
Wat is nou beter voor het milieu, een echte boom of een neppe? Hier zijn de meningen over verdeeld. Een nepboom gaat natuurlijk langer mee maar toch is een een echte boom duurzamer. Dit is omdat ze minder transport nodig hebben en na gebruik gecomposteerd of herplant kunnen worden. Wanneer je liever een een nep kerstboom in huis hebt, koop deze dan in ieder geval tweedehands.

2. Duurzaam inpakpapier
Koop waar mogelijk geen nieuw inpakpapier. Als je dit wel wilt doen, ga dan voor gerecycled papier. Maar nog beter bewaar je het papier van van eerdere cadeaus, deze kun je dan tijdens de feestdagen opnieuw gebruiken. Ook leuk als pakpapier zijn oude tijdschriften, zijdepapier uit schoenendozen, landkaarten, kalenders, tijdschriften of een stuk behang.

3. Tweedehands of natuurlijke kerstversiering
Met al die mooie dingen in de winkel of online, heb je snel de neiging om iets nieuws te kopen. Maar is dit echt nodig; kan de kerstversiering van eerdere jaren niet nog een ronde mee? Of ga naar het bos en verzamel kerstversiering van natuurlijke materialen zoals dennenappels, takjes groen, kastanjes of harde bessen. Verf een mooie afgevallen tak in zilver of goud kleur. Wanneer je toch iets nieuws wil, ga dan naar een kringloopwinkel. Je kunt dan gelijk je oude kerstversiering meenemen.

4. Zuinige verlichting
Wat is een kerst zonder gezellige verlichting? Als je het energieverbruik van al deze verlichting op telt, is dat natuurlijk niet heel erg milieuvriendelijk. Net zo feestelijk maar een stuk zuiniger in plaats van gloeilampjes is LED-verlichting. Duurzaamheid heeft ook te maken met hoe lang verlichting mee gaat. Goedkoop is dit geval vaak duurkoop. Vergeet de kerstverlichting niet uit te zetten en om het jezelf makkelijk te maken kun je een timer voor de lichtjes gebruiken. Wanneer er een lichtje kapot is, vervang dan alleen dit lichtje of gebruik koppelbare verlichting.

5. Zero waste kerstdiner
Je maakt een diner voor een paar personen maar uiteindelijk is er genoeg voor een heel weeshuis. Herkenbaar? Let deze feestdagen extra op voedselverspilling. Houd je onverhoopt toch eten over? Geef het weg of maak er ‘leftovers’ van. Koop daarnaast zoveel mogelijk verse- en seizoensproducten, bij voorkeur lokaal en onverpakt.

Een fijne kerst, voor jou én het milieu!

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.