Partnerbericht

Toonaangevende sociale organisaties slaan de handen ineen en lanceren de Futureproof Incubator

Bij de Futureproof Incubator sluiten projecten en studenten zich aan die staan voor een sociaal ondernemende samenleving. Hiermee wordt een grote stap gezet in de transitie naar een duurzamer Nederland.

Zes koplopers op het gebied van sociaal ondernemerschap en nieuw leiderschap lanceren per september 2021 de Futureproof Incubator. Bij de Futureproof Incubator sluiten projecten en studenten zich aan die staan voor een sociaal ondernemende samenleving. Een samenleving waarin er wordt samengewerkt bij het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen en bijgedragen wordt aan een mooiere buurt, school en stad. Met de Futureproof Incubator wordt een grote stap gezet in de transitie naar een duurzamer Nederland.

 

Futureproof is een initiatief van Starters4Communities, Social Impact Factory, Fawaka Ondernemersschool en Social Enterprise NL. Enactus Netherlands en de YIM Community hebben zich in 2021 aangesloten bij dit samenwerkingsverband. 

 

Met de Futureproof Incubator willen de organisaties sociaal ondernemerschap voor alle in Nederland gevestigde studenten toegankelijk maken. Met het programma krijgen studenten de kans om op een ondernemende wijze maatschappelijke impact te maken, gedreven door hun eigen talent en motivatie. Die frisse blik en intrinsieke motivatie zijn de perfecte ingrediënten voor een impactvol project.

 

In de Futureproof Incubator werken de studenten aan ondernemende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. In teams ontwikkelen zij duurzame of sociale producten en diensten of werken zij voort aan een bestaande sociale onderneming. 

 

De Futureproof Incubator maakt deel uit van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). MDT is voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar een ontdekkingsreis naar de beste versie van zichzelf. MDT biedt hen een kans om nieuwe talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, mensen te ontmoeten die ze anders niet snel zouden tegenkomen en keuzes te maken voor de toekomst.

 

Binnen de Futureproof Incubator staan doen en ervaren centraal. In de praktijkgerichte trainingsprogramma’s ontwikkelen de studenten zowel soft skills als hard skills. Zij werken aan persoonlijk leiderschap, leren werken volgens de design thinking methode en oefenen met het pitchen van hun idee.

 

“Ik heb handvatten gekregen om te doen en te durven, om te vragen en te falen. Iedereen heeft het in zich om te ondernemen.” 

Anna, deelnemer Futureproof

 

Ruim 150 studenten van vijftien verschillende hoger onderwijsinstellingen starten in het nieuwe academische jaar met de Futureproof Incubator. In verschillende online en offline trainingen krijgen de studenten in een half jaar tijd een boost in de ontwikkeling tot ondernemende en verantwoorde leiders.

 

Op zoek naar het maken van impact? Klaar om de wereld te veranderen? Zin om deel uit te maken van een wereldwijd netwerk van changemakers? Verbind met Enactus. Word Enactus ondernemer! Sluit je aan bij Enactus en word onderdeel van de Futureproof Incubator. De Futureproof Incubator heeft nog plaats voor meer studenten. Kijk voor meer informatie over deelname aan de Futureproof Incubator op de website Enactus.nl of AreYouFutureproof.nl! Sluit je aan bij de beweging, sluit je aan bij Enactus!

 

Over de organisaties

Enactus Netherlands is een samenwerkingsverband tussen studenten, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Het doel is om studenten in staat te stellen zich te ontwikkelen tot ondernemende en verantwoorde leiders. Dit doen ze door op ondernemende wijze maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Starters4Communities streeft naar een sociaal ondernemende samenleving, bottom-up gevormd door changemakers. Starters4Communities biedt trainings- en ontwikkelprogramma’s aan, waarmee ze deelnemers opleiden tot effectieve changemakers met eigen visie.

De Social Impact Factory focust op het versnellen van de beweging naar sociaal ondernemerschap en het helpen van innovatieve ondernemers bij het vergroten van hun impact. De Social Impact Factory staat voor het nemen van actie  in samenwerking met verschillende partners om zo het beste resultaat te bereiken. 

Fawaka Ondernemersschool laat alle kinderen en jongeren op positieve wijze kennismaken met duurzaam ondernemen, ongeacht hun achtergrond of manier van leren. Fawaka Ondernemersschool biedt educatieve activiteiten op het gebied van duurzaam ondernemen voor kinderen en jongeren.

Social Enterprise NL is de aanjager van de beweging van sociaal ondernemers en faciliteert een lerend netwerk van sociale ondernemingen. Social Enterprise NL verbindt en versterkt deze ondernemers en werkt aan een gunstiger ecosysteem.

 

Young Impactmakers Community (YIM) is onze landelijke community voor jonge changemakers. Iedereen kan zich aansluiten. Zij delen tips, organiseren events, creëren netwerkgelegenheden. Alles voor een carrière met impact!