Partnerbericht

Toenemende spanning in Guinee

Ahmadou Diallo is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen, inmiddels is hij weer thuis. Eind september was hij juist door de leden van vakbondsorganisatie CNTG gekozen tot opvolger van de populaire Rabiatou Serah Diallo.

Toenemende spanningen in aanloop naar verkiezingen
De spanningen in Guinee nemen afgelopen maanden weer toe, in aanloop naar de verkiezingen eind dit jaar. Jarenlang had dictator Lansana Contée de macht in handen. Zijn overlijden in 2009 bracht kansen voor democratisering, maar ook onrust. Groeiende tegenstellingen tussen de verschillende etnische groeperingen wakkeren de verdeeldheid aan. Inmiddels is er een nieuwe president gekozen. Het streven is dat er eind 2011 parlementsverkiezingen gehouden worden.

Het land is bovendien afgelopen maanden overstroomd door vluchtelingen uit buurland Ivoorkust. Vanwege de strategische ligging van Guinee aan de westkust van Afrika fungeert het ook steeds meer als doorvoerstation voor de internationale drugshandel.

Vakbeweging stabiliserende maatschappelijke factor
De samenwerkende vakbondsorganisaties vormen een belangrijke stabiliserende maatschappelijke factor in Guinee. Afgelopen tijd kampt de CNTG met pogingen van buitenaf om verdeeldheid te zaaien binnen de organisatie. Ook  de vorige leider van de CNTG, Rabiatou Serah Diallo, raakte herhaald gewond bij aanslagen.

In een reactie roept de CNTG op tot "vrede en gerechtigheid, deze praktijken herinneren aan andere tijden (de dictatuur, red.) en zijn strijdig met onze waarden."  De vakcentrale beschouwt het recente geweld en de intimidatie als inmenging in het recht op vakbondsvrijheid. CNV voorzitter Jaap Smit heeft in een brief aan de regering van Guinee zijn bezorgdheid uitgesproken en aangedrongen op bescherming van de nieuwe vakbondsleider.

CNV Internationaal steunt in Guinee het werk van vakbondsorganisatie CNTG