Partnerbericht

Toekomstperspectief warmtevoorziening woningen Nederland

Gezien de toekomstplannen en de koers die Nederland uitgezet heeft op energiegebied, stelt ieder huishouden in Nederland zichzelf dezelfde vraag. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet achterblijf met mijn woning omtrent de energievoorziening. Ons land neemt steeds meer afstand van de traditionele gasverwarming en zet koers richting een duurzamere oplossing betreffende het klimatiseren van onze woningen. De nieuwbouw van woningen zonder aansluiting op het aardgas is al een van de normaalste zaken van de wereld. Maar hoe zit het dan met woningeigenaren die nog in het bezit zijn van een woning waarbij er op gas verwarmd wordt? Kan de airconditioning hierbij een oplossing bieden of zijn er wellicht andere alternatieven die een betere oplossing vormen?

Traditionele warmtevoorziening in huis

Zodra de temperatuur buiten omlaag gaat, gaat de temperatuur binnenshuis omhoog om het behaaglijk te houden en omdat niemand graag in de kou zit. Veel woningen in Nederland zijn nog voorzien van een cv-ketel die ervoor zorgt dat er een aangename temperatuur in huis gecreëerd wordt. Duurzaam is dat echter niet aangezien je verwarming gebruik maakt van aardgas. Laten we eens wat minder gas geven en kijken naar alternatieven.

Warmtevoorziening van de toekomst

Om als woningeigenaren op energiegebied toekomstbestendig te worden zullen we stappen moeten zetten en onze woning moeten transformeren tot een verblijf waarbij het milieu minimaal belast wordt, oftewel energieneutraal.

Warmtepomp

Met de warmtebron kun je de woning verwarmen zonder gas te gebruiken door bijvoorbeeld een volledig elektrisch aangedreven warmtepomp te installeren of je woning aan te sluiten op een warmtenet in je wijk. Dit vergt nogal wat aanpassingen aan de woning zoals het vervangen van de huidige ketel en radiatoren, het installeren van vloerverwarming en het volledig isoleren van de woning. Een investering voor een warmtepomp en de daarbij komende te nemen maatregelen liegen er vaak niet om waarbij het nog maar de vraag is of bijvoorbeeld de extra isolatie ook echt zoden aan de dijk zal zetten gezien de staat van de woning.

Airconditioning

Dan is er nog de airconditioning welke steeds meer terrein wint als vervanger van de traditionele cv-ketel die voor verwarming van de woning zorgt. Dit apparaat is van oorsprong ontwikkeld om de woning te voorzien van koeling, waarbij dankzij innovatie er hedendaags ook een mogelijkheid bestaat om de woning er fatsoenlijk mee te kunnen verwarmen.

Iedere ruimte die behoefte heeft aan verwarming wordt voorzien van een inverter. Dit vraagt natuurlijk wel apart leidingwerk om de inverters onderling te verbinden met een buiten-unit, welke de warme (of koude) lucht zal afvoeren. Een mobiele airco kopen voorkomt het vele leidingwerk en stelt je in staat om zeer flexibele verwarming of koeling in huis tot stand te brengen aangezien het apparaat heel gemakkelijk verplaatst kan worden in de woning. Met de airco kun je per ruimte verwarmen (of koelen) in plaats van de gehele woning continu te verwarmen wat het geval is bij een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

Is het echt verleden tijd voor de cv-ketel?

Volledig gasloos is nog niet een must en hoeft nog niet per sé. De cv-ketel kan nog steeds gebruikt worden als voorziening voor warm water of je kunt ervoor kiezen om een hybride-unit te plaatsen in combinatie met een geschikt airco systeem. Het hybride-systeem verzorgt warm water en kan aangesloten worden op bijvoorbeeld de reeds bestaande vloerverwarming.

Met een airco heb je de woning in no-time op temperatuur, waarbij de warmtepomp de gehele dag aan staat. Met de airco ben je tevens goedkoper uit in aanschaf, oftewel voor een kleinere investering van het gas af en dankzij een aantal zonnepanelen wordt de energie die verbruikt wordt ook nog eens grotendeels zelf opgewekt.

De cv-ketel is nog niet verleden tijd en kan prima gebruikt worden voor de warmwater voorzien en eventueel ruimtes die je nagenoeg nooit verwarmt. Wil je daarentegen volledig van het gas af, dan zit er niets anders op dan over te stappen op een systeem welke door elektriciteit aangedreven wordt waarbij bovenstaande opties een mogelijkheid zijn.