Een betere toegang tot markten en een betere gezondheidszorg voor de armen in het Zuiden door het beschikbaar maken van ICT’s. Dat is het doel van de strategische alliantie tussen ontwikkelingsorganisatie Cordaid en the International Institute for Communication and Development (IICD), beide gevestigd in Den Haag. Het samenwerkingsconvenant wordt morgen (donderdag 23 mei) ondertekend door vertegenwoordigers van beide organisaties, na afloop van een tweedaagse conferentie over ICT’s in ontwikkelingslanden.

Toegang tot markten

Cordaid en IICD zijn al sinds begin 2001 in gesprek over hoe de mogelijkheden van moderne informatie en communicatietechnologieën gebruikt kunnen worden binnen de door Cordaid ondersteunde ontwikkelingsprogramma’s. Afgesproken is nu om de samenwerking te richten op de thema’s ‘Toegang tot markten’ en ‘Gezondheid en zorg’. Dit zijn naast de thema’s ‘Vrede en conflict’ en ‘Stedelijke leefbaarheid’ de thema’s die centraal staan in de strategie die Cordaid voor de komende jaren heeft uitgezet.

Cordaid en IICD zullen op een participatieve en resultaatgerichte wijze lokale NGO’s ondersteunen in hun wens gebruik te maken van ICT’s om de effectiviteit van hun hun ontwikkelingsprogramma’s te vergroten. Het thema ‘Toegang tot markten’ wordt in 2002 gestart in Ghana en Bolivia; het thema ‘Gezondheid en zorg’ zal starten in 2003, in een nog nader te bepalen land in Oost- en Zuidelijk Afrika.

Ondertekening convenant

Het is de overtuiging van beide organisaties dat ICT’s een uitstekend complementair instrument zijn om aan de gewenste sociale en economisch ontwikkeling van de doelgroepen te kunnen bijdragen. IICD kan hierbij profiteren van de jarenlange ervaring en het uitgebreide partnernetwerk van Cordaid. Voor Cordaid is het bijzonder interessant om gebruik te kunnen maken van de ervaring die het IICD de afgelopen vijf jaar heeft opgedaan met de inzet van moderne ICT’s bij ontwikkelingsprogramma’s. In de vorm van een strategische alliantie, met een looptijd van vijf jaar en een bijdrage van elk € 1,5 miljoen, worden de krachten gebundeld, om op die manier zo effectief mogelijk de gezamenlijke doelstelling van armoedebestrijding te realiseren.

Het samenwerkingsverband tussen Cordaid en IICD wordt donderdag 23 mei ondertekend door Peter de Keijzer (Hoofd West-Afrika Cordaid) en Jac Stienen (directeur IICD), om 18.00 uur in Sociëteit de Witte, Plein 24, Den Haag, tel. 070 3607 933.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellien ten Cate, IICD, tel. 070 311 7311, e-mail ecate@iicd.org of Mariska Smolders, Cordaid, tel. 070 3136 334 of 06 5342 8003.

Zie voor meer informatie www.iicd.org en www.cordaid.nl

Cordaid1

Cordaid

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer