Partnerbericht

Tips voor een duurzaam leven in huis

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een steeds grotere rol in Nederlandse huishoudens. Maar hoe kan je duurzaam leven in een huis? In dit artikel geven we daarvoor tips. Het begint allemaal bij de inrichting van de woning met natuurlijke materialen en duurzaam textiel.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Door natuurlijke materialen te gebruiken zoals hout, creëer je niet alleen een fijne sfeer in huis, maar het is ook erg duurzaam. Hout is namelijk een duurzaam materiaal dat lang mooi en in goede staat blijft. Let er alleen wel op dat het hout in jouw meubelstuk verantwoord gekapt is. Dit kun je onder andere zien aan het FSC-certificaat. Of kies voor lokaal hout van bomen die in Nederland groeien, zoals de iep, plantaan of zomereik. Eikenhout is van zichzelf een sterk houtsoort dat jarenlang meegaat. In meubels wordt het hout vaak bewerkt, met olie of lak, waardoor het nog langer meegaat.

Kies voor duurzaam textiel in je duurzame woning

Naast het gebruik van hout als natuurlijk materiaal in interieur kun je ook voor het gebruik van textiel een duurzame keuze maken. Van je gordijnen en beddengoed, tot je baddoeken en matrassen. Dit doe je door te kiezen voor GOTS gecertificeerde materialen zoals linnen of biologisch katoen in plaats van conventioneel katoen. In dat geval weet je zeker dat er geen chemicaliën of pesticiden zijn gebruikt bij de verwerking. Je kunt kiezen voor biologisch katoen in bijvoorbeeld beddengoed, hand- en theedoeken en badjassen maar ook dekens, lakens en kussens. Dat klinkt goed toch?

Zorg voor een goede ventilatie in je huis

Maar het heeft niet alleen met het aanschaffen van duurzame goederen te maken. Ook de levensstijl is belangrijk. Zet bijvoorbeeld de ramen en deuren open en zorg op die manier voor genoeg ventilatie / frisse lucht. De lucht binnenshuis is gemiddeld twee tot vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht. Een goede ventilatie is daardoor erg belangrijk. Hoe je dit doet? Zet altijd een raam op een kier en zet deze ‘s nachts nog een stukje verder open. Daarnaast is het verstandig om filters en luchtkanalen in je huis goed te onderhouden. Stof verzamelt zich namelijk langs luchtopeningen en in apparaten, en dat creëert stuifmeel en schimmels. Daarom is het heel belangrijk om de lucht in beweging te houden en de luchtkanalen schoon te houden in je huis.

Planten ondersteunen de ventilatie en internet aanschaffen

Luchtzuiverende planten zijn de meest laagdrempelige manier om een prettige leefomgeving in huis te creëren. Naast dat ze vaak een perfecte aanvulling zijn op je interieur, zitten ze vol met gezonde eigenschappen en ondersteunen ze bij de ventilatie. Sommige planten hebben de bijzondere eigenschap om gifstoffen in huis te zuiveren. Deze planten zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren, minder vatbaar bent voor ziektes en je je minder moe voelt. Heb je een nieuw huis en nog geen internet thuis? Bekijk hier hoe je hiervoor een goede keuze maakt via internet en tv vergelijken. Maak je hiervoor ook een duurzame keuze?