Het project is een samenwerking van de Kosovaarse organisatie Community Building Mitrovica (CBM), IKV Pax Christi, Musicians without Borders (MwB) en de Fontys Rockacademie.

In de hotspot Mitrovica leven etnisch Albanezen en Serven sinds de oorlog vrijwel geheel gescheiden. De rivier de Ibar vormt de grens tussen het door Serven bewoonde noorden en het zuiden dat door de Albanezen wordt bewoond. Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in februari 2008 zijn de tegenstellingen verhard. Dit drukt zwaar op het dagelijks leven in Mitrovica en is funest voor het culturele leven van de eens bruisende rockmuziekstad. Muzikale middelen, zowel menselijk als materieel, zijn voor een groot deel uit Mitrovica verdwenen.

CBM werkt in deze complexe omgeving met inwoners uit beide delen van de stad, gesteund door het Nederlandse IKV Pax Christi. Musicians without Borders (MwB) gebruikt muziek in gebieden die verscheurd zijn door etnisch conflict om te werken aan verzoening en vredesopbouw. MwB is een ervaringsdeskundige op het gebied van multi-etnische muziekprojecten in de Balkan.

De acht bandcoaches werken nu vanuit twee locaties van de rockschool, één in het noorden en één in het zuiden. Voorlopig kan dat niet anders, want voor een gezamenlijke school zou de helft van de studenten elke keer de brug over moeten steken die het noorden van de stad met het zuiden verbindt. Daarvoor is het nu nog te onveilig in Mitrovica. Daarom worden een paar keer per jaar buiten Kosovo interetnische bijeenkomsten georganiseerd. De eerste vond in augustus plaats, in Skopje, Macedonië, waar tijdens een zomerkamp tien Albanese en negen Servische jongeren vier interetnische bands vormden. De week werd afgesloten met een daverend openluchtconcert in het Luna park in Skopje.

De week aan de Rockacademie is het tweede evenement buiten Kosovo, ditmaal gericht op het versterken van de lokale onderwijscapaciteiten. Naast de workshops en masterclasses wordt er een lesprogramma voor de Mitrovica Rockschool ontwikkeld, en wordt er gewerkt aan teambuilding.

Website: http://www.musicianswithoutborders.nl/p_poprock.htm
Blog: http://skopjesummerschool.blogspot.com/

 

www.ikvpaxchristi.nl

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer