Partnerbericht

Themabekendmaking State of Fashion 2024 | Ties that Bind

16 mei t/m 30 juni 2024 in Arnhem

De aankomende editie van State of Fashion Biënnale, met als titel Ties that Bind, samengesteld door curatoren Louise Bennetts en Rachel Dedman, vindt plaats van 16 mei t/m 30 juni 2024 in Arnhem. Deze derde editie van de State of Fashion Biënnale wordt gedecentraliseerd en op vier plaatsen gehouden; de thuislocatie in Arnhem en – vanaf begin 2024 – in drie internationale zustersteden op verschillende continenten in het Globale Zuiden. In elk van deze zustersteden zijn de ervaren curatoren en makers Sunny Dolat (Nairobi, Kenia), Kallol Datta (Bangalore, India) en Hanayrá Negreiros (São Paulo, Brazilië) uitgenodigd om als Interlocutor (gesprekspartner) een programma te ontwikkelen in hun eigen lokale context. Samen met Louise Bennetts en Rachel Dedman vormen zij het curatorenteam van de Biënnale 2024.

Het programma heeft een focus op het presenteren van hedendaags werk van mode- en textiel makers, designers, kunstenaars en/of makers afkomstig uit het Globale Zuiden. De titel Ties that Bind weerspiegelt de structuur van deze editie; we focussen op het verbinden van mensen, plekken en verhalen van over de hele wereld. Daardoor doet het ons realiseren wat we met elkaar gemeen hebben en wat we delen. Ook verwijst het naar het weven en het creëren van stof en materiaal.

Interlocutors

Van links naar rechts; Sunny Dolat, Kallol Datta en Hanayrá Negreiros (foto Hanayrá: Leo Faria)

Sunny Dolat
Sunny Dolat is mode-curator, cultureel producent, creatief directeur en mede-oprichter van The Nest Collective. Hij was Consultant Researcher voor de tentoonstelling Africa Fashion in het Victoria and Albert Museum. In Nairobi is Sunny van plan een tentoonstelling te organiseren, die ontwerpers van over het hele Afrikaanse continent samenbrengt.

Kallol Datta
Kallol Datta is een kledingmaker met de nadruk op creatief onderzoek naar kledingpraktijken die afkomstig zijn uit de SWANA-regio, het Indiase subcontinent en het Koreaanse schiereiland. Zijn kledingpraktijk presenteert kledingstukken als een middel voor persoonlijke agency en expressie.
Kallol woont en werkt in Calcutta en heeft Bengalūru gekozen als zijn ontmoetingsplaats. Daar wil hij samenwerken met lokale kunstenaars die in hun werk ambacht gebruiken om veilige centra van gemeenschap en kennisuitwisseling te creëren.

Hanayrá Negreiros
Hanayrá Negreiros is modewetenschapper, schrijver en curator.Voorheen was ze adjunct-curator mode in het Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand en momenteel focust zij zich in haar PhD op Afro-Atlantische kleding, mode, Zwarte vrouwen en de 19e eeuw. Hanayá wil Braziliaanse mode in São Paulo decentraliseren, door te focussen op inheemse kunstenaars en ontwerpers door middel van een reeks samenwerkingsopdrachten.

State of Fashion 2024 | Ties that Bind
De resultaten van de programmering in de zustersteden worden gepresenteerd in duurzame modestad Arnhem tijdens de Biënnale 2024 en vindt plaats van 16 mei tot en met 30 juni 2024. De locatie van de tentoonstelling is het Rembrandt Theater. Een deel van het programma wordt ook georganiseerd in Museum Arnhem en Rozet.

Voor meer info: stateoffashion.org