Vrijdag 9 maart opende Burgemeester Bernt Schneiders, samen met woningbouwdirecteur Victor Verhoeven en de kinderen van basisschool de Cirkel en de VMBO opleiding Sterrencollege de tentoonstelling De Gierzwaluw, ver weg maar ook dichtbij. De heren Schneiders en Verhoeven schroefden gezamenlijk met hulp van de leerlingen een gierzwaluwnestkastje in elkaar.

Door de heer Aad Schaap is hier een filmpje over gemaakt op Youtube: http://youtu.be/8J9wkFCIL1A

Zo werd symbolisch de educatieve tentoonstelling geopend in  het Haarlemse Natuur- en Milieu Educatie centrum Ter Kleef’, Kleverlaan 9 (stadskweektuin) die is gemaakt voor de hoogste klassen van de basisschool. Deze tentoonstelling is tot 14 juni op werkdagen van 9 tot 17 uur. Voor iedereen te bezichtigen.

 

Nestkastjes

Voor de kinderen van de Cirkel was de tentoonstelling nog niet afgelopen. Met hulp van de leerlingen van het Sterrencollege en vrijwilligers van de stedenband, stadskweektuin  en de vogelbescherming werden in een kas nestkastjes in elkaar gezet. Nestkastjes die door de leerlingen van het Sterrencollege gezaagd werden en straks aan woningen van Pre Wonen komen te hangen. Het hout werd beschikbaar gesteld door Houthandel Goedkoop uit Sassenheim. Pre Wonen heeft aangeboden om 125 nestkastjes op te hangen. Burgemeester Schneider antwoordde op het verzoek of hij dat aantal nestgelegenheden wilde verdubbelen dat hij daar graag over wilde meedenken. Stadsecoloog Dick Vonk deed ter plekke de suggestie om deze aan de gevel van de Raaks te hangen omdat daar bij de sloop nieuwbouw veel nestgelegenheden verloren waren gegaan.

 

20 jaar stedenband

De tentoonstelling is een onderdeel van het breed project van de Stedenband Haarlem-Mutare. Gedurende het gehele jaar 2012 gaan we een groot aantal activiteiten uitvoeren waarbij we de gierzwaluw als een verbindend element gaan gebruiken. Voor het basisonderwijs is hiervoor de educatieve website http://www.haarlem-mutare.nl/gierzwaluw/ beschikbaar. Deze website wordt in de loop van het schooljaar nog verder uitgebreid.

 

Tekenwedstrijd tussen de kinderen in Haarlem en Mutare

Met dit project willen we o.a. bereiken dat kinderen in Haarlem kennismaken met het leven en de leefomgeving van de gierzwaluw en tegelijkertijd in contact brengen met hun leeftijdsgenoten in Zimbabwe. Met dit doel in ons oog organiseren wij een creatieve wedstrijd voor kinderen in Haarlem en in Mutare. We schrijven deze wedstrijd uit in vier categorieën met betrekking tot de gierzwaluw: tekening, schilderij, gedicht en verhaal. Elk kind kan zelf kiezen om in welke categorie mee te doen. De beste werken van de kinderen worden uitgewisseld tussen de steden en worden lokaal gepubliceerd (bijvoorbeeld in Haarlem worden de beste tekeningen en schilderijen tentoongesteld in het MCH en de meest interessante verhalen en gedichten komen op ons website staan en worden in the stadsbibliotheek voorgelezen).

 

Uitwisseling van de werken biedt een mooie mogelijkheid voor kinderen om kennis te maken met de denkbeelden over de gierzwaluw, die de kinderen aan de andere kant van de wereld hebben. Uitwisseling is een bron van inspiratie en ontwikkeling.

 

Eind juni worden de werken van de kinderen verzameld. Een deskundige jury van kunstenaars en bekende Haarlemmers zullen de inzendingen beoordelen. De beste werken worden in een feestelijke sfeer eind juni bekend gemaakt. Ook andere basisscholen kunnen hier nog aan deelnemen. Dat kan door zich aan te melden via info@haarlem-mutare.nl .

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer