Tabletonderwijs biedt een efficiënte oplossing voor dit probleem. Kinderen die de lesstof krijgen aangeboden via apps op een iPad, kunnen in hun eigen tempo zelfstandig leren. Ze zijn bovendien minder afhankelijk van de onderwijskwaliteiten van hun leraren. VSO werkt in het project Unlocking Talent samen met onder meer Onebillion om tabletonderwijs voor leerlingen van basisscholen in Malawi mogelijk te maken. Deze non-profitorganisatie financiert met de winst uit de verkoop van tablets in rijke landen de daarvoor benodigde software. De resultaten liegen er niet om. Uit onderzoek van de universiteit van Nottingham blijkt dat kinderen dankzij tabletonderwijs in acht weken tijd meer leren dan normaal gesproken in een heel schooljaar.

Project en duur
Om van dit project een succes te maken, is het belangrijk dat onderwijzers weten hoe de tablets werken. Onderwijzer en ICT’er Fred van den Brug is via VSO uitgezonden naar Dedza, een provinciestadje in het westen van het land, om hen daarbij te helpen. Hij zal tot en met september 2017 in Malawi blijven om samen met zeven andere VSO’ers de volgende doelen te bereiken:

 • Onderwijzers, docenten en studenten van lerarenopleidingen en lokale beleidsmedewerkers leren hoe de iPads en apps werken
 • Scholen ondersteunen bij de invoering van de apps in hun onderwijsprogramma
 • Onderwijsadviseurs en onderwijzers trainen in hoe ze met behulp van gegevens die de apps verzamelen de resultaten van leerlingen kunnen bijhouden
 • Leerlingen met een beperking toegang geven tot tabletonderwijs

Bereik
In september 2015 deden de eerste vijf scholen mee aan Unlocking Talent. Inmiddels leren 30.000 kinderen in de laagste klassen van het basisonderwijs met behulp van tablets en moet hun aantal in de komende drie jaar verdubbelen.

Partners
VSO – die Unlocking Talent leidt – werkt in dit project niet alleen samen met Onebillion. Andere partners zijn:

 • ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Techniek in Malawi
 • Cisco Meraki
 • Airtel
 • Universiteit van Malawi
 • Universiteit van Nottingham
   

Financiering
Unlocking Talent wordt onder meer betaald door de Noorse ambassade in Malawi, de regering van Schotland, Comic Relief, DFID en UNICEF.

Vacatures
Wil je ook meewerken aan beter onderwijs in landen zoals Malawi? We hebben mogelijkheden. Bekijk de vacatures en solliciteer www.vso.nl/topbanen

Meer informatie

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
VSO nieuw

VSO Nederland

VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. …

VSO heeft zo’n 900 vacatures per jaar in Afrika en Azië. VSO’ers werken in vrijwel alle beroepsgebieden: onderwijs, gezondheidszorg, business en management, IT, techniek en natuur (van landbouw tot visserij en natuurbeheer).

Wereldwijd werken er op dit moment zo’n 1.700 VSO’ers aan armoedebestrijding, waaronder 120 Nederlandse VSO’ers. Sinds de oprichting, in 1958, hebben meer dan 43.000 vakdeskundigen hun kennis en ervaring gedeeld in 140 landen. Vanuit Nederland zijn er totaal 1.500 VSO’ers uitgezonden.

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer