Partnerbericht

Sujina riskeerde haar leven voor een schijntje

Sujina is niet de enige die in de hardvochtige textielhandel van Bangladesh terechtkwam. Om het hoofd boven water te houden, kiezen veel vrouwen voor de erbarmelijke en zelfs onveilige situaties van de beruchte industrie. 

Met het instorten van kledingfabriek Rana Plaza in 2013 werd de problematiek in één klap wereldnieuws. Er kwamen die noodlottige dag 1.131 medewerkers om het leven, duizenden anderen raakten gewond. 

Man en kinderen verlaten
Dat lot bleef Sujina bespaard, al maakte ze wel kennis met de ruwe cultuur van de textielindustrie. ‘Ik had geen keus. Alleen in het oogstseizoen kan ik werk vinden vlak bij huis. Om voor mijn gezin te kunnen zorgen, moest ik wel naar de hoofdstad.’ Ze verliet haar man en kinderen en vond werk in een tien verdiepingen tellende textielfabriek in de hoofdstad Dhaka.

Kans van haar leven
De omstandigheden waren zwaar, vertelt Suijna. ‘Alleen al op mijn verdieping werkten 500 vrouwen. De hitte was ondraaglijk, frisse lucht was er niet. Ik maakte lange dagen, zonder pauzes en onder grote druk. Altijd staand, er was geen plek om te zitten.’

Door vuil drinkwater raakte Suijna besmet met hepatitis. Al snel was ze te ziek om te werken – zeker onder de slechte omstandigheden. ‘Lange tijd zat ik werkloos thuis, zonder geld om mijn gezin te onderhouden. Tot ik de kans van mijn leven kreeg: een baan bij Classical Handmade Products.’

Prettig en veilig werken
Textielbedrijf Classical Handmade Products (CHP) lijkt in geen enkel opzicht op zijn sectorgenoten. Met steun van VSO bestiert het bedrijf drie tapijtwerkplaatsen op het Bengalese platteland. Goed bereikbaar voor de medewerksters, zodat die bij hun man en kinderen kunnen blijven wonen.

Veiligheid en goede werkomstandigheden staan er hoog in het vaandel. Om instorting te voorkomen tellen de gebouwen slechts één verdieping. En voor de circa 40 medewerksters is er voldoende ruimte om prettig te kunnen werken. VSO verzorgt trainingen waarbij medewerksters leren om exportwaardige tapijten te maken. Ook voor bedrijfskundige aspecten als financiën, administratie en milieumanagement krijgt CHP steun van VSO-vakdeskundigen, zoals Lars van Doremalen.

Sparen voor haar dochter
Dankzij CHP kan Suijna weer ademhalen. Letterlijk en figuurlijk. ‘De werkplaats is veel kleinschaliger dan de fabriek in Dhaka. Als ik wil, kan ik gewoon naar buiten om een luchtje te scheppen. Niemand die me verbiedt naar buiten te gaan. In Dhaka is dat onvoorstelbaar.’

‘Niet alleen mijn werkomstandigheden zijn drastisch verbeterd – mijn leven is compleet veranderd. Ik werk dicht bij huis, en woon gelukkig weer bij mijn familie. Met mijn salaris kan ik voldoende eten en kleding voor het gezin kopen. Zelfs sparen voor de toekomst is nu mogelijk – ik leg zoveel mogelijk geld opzij voor de opleiding en de bruiloft van mijn dochter.’

Ga ook
VSO zoekt meer professionals zoals Lars. Adviseurs en managers die ook de situatie in ontwikkelingslanden willen verbeteren. Ga ook.

Of steun financieel zodat professionals hun kennis kunnen delen.