Partnerbericht

Suciwati Munir nieuwe cliënt PBI

Suciwati wordt om haar strijd bedreigd en heeft daarom een verzoek gedaan om bescherming van PBI. De aanwezigheid van PBI vrijwilligers werkt preventief. Overtreders van mensenrechten schrikken ervoor terug om geweld te plegen onder het oog van PBI waarnemers, voor hen het oog van de wereld. De kans is groot dat de bedreigingen toenemen naarmate de heropening van de rechtzaak dichterbij komt en zij meer de publiciteit zoekt. Ook afgelopen week was Suciwati in Nederland om de zaak opnieuw onder de aandacht te brengen. Zij sprak met politici, pers en mensenrechtenorganisaties waaronder PBI Nederland.

In de rechtzaak is tot nu toe alleen de Garuda piloot, Pollycarpus Budihari Priyanto, tot 14 jaar veroordeeld voor de moord. De verdediging heeft de politie gewezen op het gemis van de ondervraging van Majoor Generaal Muchdi Purwoprandjono, in samenhang met de moord op Munir. Hij is de voormalig tweede man van de staats geheime dienst.
 
Suciwati uitte haar ongenoegen over de resultaten van de rechtzaak van juni 2005 bij de rechters: "Ik geloof dat hij alleen de uitvoerder in het veld was, terwijl het brein achter de moord zich schuil houdt en onaantastbaar is. Ik heb gezworen te vechten voor deze zaak en zal niet stoppen tot het is opgelost en er antwoorden op de rechtsvragen zijn voor mij en onze kinderen, Alif and Diva. Ook zij hopen dat dit geweld niet wordt herhaald in de toekomst. Voor mij is de oplossing van deze zaak belangrijk voor de toekomst. Sterker nog, het is van kritiek belang voor de toekomstige democratie en mensenrechten in Indonesie."
 
PBI werkt ook in Colombia, Guatemala, Mexico en Nepal.

Meer informatie:

Jet van Haitsma
coordinator Peace Brigades International – afdeling Nederland
Nieuwe Herengracht 29
1011 RL Amsterdam
020 42 00 331
06 16 49 82 21
infopbi@antenna.nl
www.peacebrigades.nl