De straathandelaren in de Guatemalteekse stad Antigua hebben te maken met een toenemend agressieve opstelling van de toeristenpolitie. Op 19 maart 2005 werd de handel van een aantal verkopers in beslag genomen. De voorzitter van de bond van straatverkopers (FESTRI, aangesloten bij de vakcentrale CGTG) is op 21 maart 2005 door politieagenten zelfs met de dood bedreigd.

CNV Internationaal is een e-mail-actie gestart naar de president van Guatemala.  Daarvoor is inmiddels een Spaanse voorbeeldtekst opgesteld, die men als leidraad kan gebruiken voor een eigen e-mail. Hij wordt geinteresseerden op verzoek gratis toegezonden.

In de brief wordt de situatie rondom de agressie tegen straatverkopers in Antigua gedetailleerd beschreven en wordt een klemmend beroep gedaan op de President van Gutamala om respect voor straathandelaren. Ze werken louter op straat om hun dagelijkse brood te verdienen, aldus de brief. Gevraagd wordt om het respecteren van de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), in het bijzonder de conventies 87 en 98 over vakbondsvrijheid.

Deze solidariteitsactie is internationaal gestart op verzoek van de Latijns-Amerikaanse commissie voor de Vakbondsrechten (onderdeel van de Latijns-amerikaanse arbeiderscentrale CLAT) en van de vakcentrale CGTG in Guatemala.

Stuur ons een mail met vermelding 'voorbeeldbrief president Guatemala' en u ontvangt de brief. Ons adres: b.huaytalla@cnv.nl

Indien u zelf nu al een fax of e-mail wilt zenden aan de president, volgen hierna de gegevens:

Presidente de la Republica de Guatemala: Oscar Berger Perdomo 

E-mail: presidente@scspr.gob.gt

Nadere informatie: http://www.cnvinternationaal.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer