Partnerbericht

Stockholm Wereld Water Week: WECF zet Europese sanitatieproblemen op de kaart!

Zieke mensen kunnen niet werken
Helmut Bloech van de Europese Commissie stemde hiermee in en zei dat de WECF seminar bleek dat we te maken krijgen met een groot probleem in Europa: "Het ontbreken van sanitaire voorzieningen is niet alleen een gezondheidsprobleem, het is voor onze concurrentiepositie. Zieke mensen kunnen niet werken en betere sanitaire voorzieningen maakt mensen gezonder en productiever. We hebben gezien lage kosten sanitaire oplossingen die beschikbaar zijn werk goed, maar we hebben ervoor te zorgen dat de kennis over deze solutations wordt overgedragen van dit publiek hier aan de Stockholm Water Week, voor de mensen in het veld. Dit is alleen mogelijk in hun eigen taal en met de medewerking van tientallen en tientallen lokale burgers ".

Afvalwater richtlijn
Vooral in de nieuwe lidstaten van de EU zijn een groot aantal mensen nog verstoken van fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. Zelfs in de ideale situatie, wanneer de EU Afval Water richtlijn volledig uitgevoerd zou worden, zouden nog steeds 20 miljoen mensen gebruik moeten maken van open pit latrines. Sascha Gabizon: "Een van de redenen hiervoor is dat de EU-richtlijn inzake stedelijke afvalwaterbehandelingen niet een stimulans zijn om het platteland sanitaire voorzieningen een prioriteit te maken. Er is namelijk alleen EU financiering beschikbaar voor grotere gemeenten en gaat op aan de bouw van waterzuiveringsinstallaties, in plaats van aan noodmaatregelen om de meest behoeftigen te voorzien van veilige sanitaire voorzieningen, zoals een veilig droog toilet, een wastafel en verwerken van afvalwater. Niet meer dan 600 euro per huishouden zou nodig zijn, wat betekent niet meer dan 428 miljoen per jaar tot 2015. Dit is erg weinig in vergelijking met de beschikbare 336 miljard euro in het Cohesiefonds. Veilige sanitaire voorzieningen moet een recht zijn voor alle Europeanen, een verplichting die de Europese Commissie zichzelf zou moeten stellen

Er bestaat niet zoiets als het afvalwater
"Het creëren van sanitaire voorzieningen moet een politiek doel op zich zijn",  zei Friedrich Barth, voorzitter van de Europese Water Partnership. "Helaas is het bewustzijn is laag en er is niet veel politieke wil." Een van de grootste problemen, volgens hem is dat de huidige EU-wetgeving is geschreven door de EU-15 voor de EU-15. En de behoeften en opvattingen van de mensen in de nieuwe lidstaten is geen rekening gehouden. Afgezien van dat we behoefte hebben aan een verschuiving van de mentaliteit in ons denken over het afvalwater. Friedrich Barth: "Afval is iets dat je wilt verwijderen, we zijn niet van mening dat het ook waardevol kan zijn. Ik hoop dat met de stijgende prijzen, mensen na zullen gaan denken over het opnieuw gebruiken van hun 'afval'. Er is duidelijk een markt voor lokale sanitaire voorzieningen. We hebben het niet over afval, we hebben het hier over beheer van de middelen! "

Tijdens het symposium bleek ook, volgens de sprekers, dat problemen met riolering en afvalverwerking niet specifiek Oost-Europees zijn.  Zweden heeft bijvoorbeeld een enorm probleem met zijn afvalwater – 'het is bijna een schandaal' stelde Helmut Bloech. Arno Rosemarin van het Stockholm Environment Institute toonde met een anecdote dat de noodzaak om opnieuw te denken over sanitatie nodig is in heel Europa. "Londen's afvalwaterverzamelsysteem dateert uit het midden van 19e eeuw. Tijdens zware regenval loopt het systeem over en komt het overschot terecht in de  Thames. Dit werd pas alarmerend een paar jaar geleden, toen de Olympische roei-team werd ziek na roeien op de Themes.  de Thames.

Veilige en betaalbare toiletten voor iedereen
De WECF seminar dat werd bijgewoond door ZKH de Prins van Oranje, in zijn functie als voorzitter van UNSGAB, bleek waarom met het huidige beleid en de praktijken, lijkt het onmogelijk om veilige sanitaire voorzieningen voor alle burgers van de Europese Unie. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Zweedse parlement, NGO's, vooraanstaande wetenschappers en vertegenwoordigers van de regeringen gedebatteerd over de belemmeringen in de wetgeving en de markten voor innovatieve technologieën gedecentraliseerde afvalwater. Sascha Gabizon: "Het geven van iedereen veilig sanitaire kan niet uit gebrek aan geld, als niet meer dan 3 miljard euro nodig zou zijn om alle 20 miljoen mensen met een veilig toilet, in vergelijking met het EU Cohesiefonds en de Structuurfondsen budget van meer dan 330 miljard Het is niet zo heel veel. In het Internationaal Jaar van de sanitaire 2008, hebben we te maken "veilige toiletten voor iedereen" een prioriteit nummer: Europa heeft behoefte aan een landelijke sanitaire actieplan!

Internationaal Jaar van de sanitaire
Elk jaar komt de watersector samen in Stockholm tijdens de Wereld Water Week. WECF maakt actief deel uit van het  Wereld Water Week programma en biedt informatie op het gebied van betaalbare, duurzame, ecologische sanitaire voorzieningen voor plattelandsgebieden. 

Recht op veilige en betaalbare sanitaire
Het recht op  veilige en betaalbare  sanitatie  is één van de belangrijkste missies van WECF, Women in Europe for a Common Future. WECF is een netwerk van meer dan 100 organisaties in 30 landen.

Voor meer informatie en / of foto's kunt u contact opnemen met:
Margriet Samwel, Water coördinator WECF, + 49-17 17 11 4262
Sascha Gabizon, Internationaal Directeur, WECF, + 49-1728637586
Chantal van den Bossche, Press Officer +31-6 2812 9992, chantal.vandenbossche @ wecf.eu
Women in Europe, +31 30 2310300, wecf@wecf.eu, www.wecf.eu
 
Nuttige documenten:
Een film over WECF sanitaire omstandigheden in de nieuwe lidstaten van de EU. www.wecf.eu/movies/sanitation.html
De film is ook beschikbaar in het Nederlands.

Stockholm World Water Week:  www.worldwaterweek.org