Partnerbericht

Stichting Vluchteling start coronahulp

Op dit moment biedt Stichting Vluchteling coronahulp in elf landen. We doen er alles aan om de verspreiding van het coronavirus in overvolle vluchtelingenkampen tegen te gaan en vluchtelingen en ontheemden in deze moeilijke tijd de hulp te bieden die zij nodig hebben. We zetten onze decennialange ervaring en expertise met het bestrijden van besmettelijke ziekten in.

Twintigduizend mondkapjes en andere hulp
Artsen en verpleegkundigen lopen extra risico, daarom heeft het Panzi ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo met onze steun 20.000 mondkapjes en 500 sets beschermende kleding gekocht. Ook geven we voorlichting, trainingen en helpen medisch personeel om de symptomen van corona te herkennen bij patiënten. Het ziekenhuis creëert momenteel extra Intensive Care-capaciteit.

Patiënten moeten zo snel mogelijk afgezonderd worden zodat ze geen andere mensen kunnen besmetten. In Irak zorgen we ervoor dat artsen de symptomen van corona herkennen en zo beter kunnen vaststellen wie corona heeft en wie niet. Dankzij onze steun kan extra laboratorium apparatuur worden aangeschaft en kunnen patiënten afgezonderd worden behandeld. Ook zorgen we voor extra medische apparatuur zoals beademingsapparaten en medicijnen.

In Syrië selecteren we patiënten in tijdelijke units bij klinieken (met o.a. thermometers, hartslagmeters, zuurstofcilinders en noodapparatuur). Ook voorzien we de gezondheidsmedewerkers van een ziekenhuis van beschermende kleding (zoals handschoenen, chirurgische maskers, gezichtsschermen en ontsmettingsmiddelen). En ontvangt medisch personeel voorlichting en training.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom zorgen we in veel landen, bijvoorbeeld in Nigeria en Burkina Faso, voor voorlichting over corona. We bieden voorlichting aan in kleine groepen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Vaak zijn vluchtelingen zich niet bewust van de gevaren die het coronavirus met zich meebrengt of weet men überhaupt niet van het bestaan af.

Daarnaast zijn goede hygiënische omstandigheden van groot belang. Want door slechte hygiëne kan het coronavirus zich snel verspreiden. Daarom zetten we plekken op waar mensen hun handen kunnen wassen met zeep. Zoals in Colombia en Nigeria.

We houden je graag op de hoogte
Over de pandemie, over de vluchtelingen en over het werk dat we doen.
Klik hier voor meer informatie!