Partnerbericht

Steun voor een groen Shell


VBDO en MVO Nederland geven steun aan een groene ‘Follow This’ resolutie tijdens Shells aandeelhoudersvergadering op 22 mei.

Shell steunen om leiderschap te nemen in de energietransitie; dat doen aandeelhouders op 22 mei tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell. Door voor de Follow This-resolutie te stemmen, wordt Shell verzocht doelen te stellen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 °C.

Steun voor dit soort resoluties heeft al vruchten afgeworpen, maar nog onvoldoende, volgens Xander Urbach (VBDO). Afgelopen jaar stemden vier grote Nederlandse beleggers voor de Follow This-resolutie: ACTIAM, Achmea IM, MN en Van Lanschot Kempen. Dankzij de steun van onder andere VBDO, VEB en deze vier beleggers, beloofde Shell als eerste grote oliebedrijf ter wereld om de CO2 -uitstoot van eindproducten te halveren in 2050. Dat kan alleen door over te stappen op duurzame energie, waar Shell veel meer in gaat investeren.

Urbach: “Om de ‘Parijsdoelen’ te behalen is echter meer nodig; een CO2 -neutraal energiesysteem in 2050. Daarom is het cruciaal dat beleggers Shell nu steunen om daadwerkelijk aan deze doelen te voldoen. Shell kan als innovatieve speler een voorbeeld zijn voor andere bedrijven.”

Shell wordt van verschillende kanten aangemoedigd om het klimaat te beschermen. VBDO-leden en grote investeerders, Aegon, ACTIAM en Pensioenfonds Detailhandel, meldden afgelopen maand dat ze voor de resolutie zullen stemmen op 22 mei. Eind maart riepen 67 hoogleraren van Nederlandse universiteiten op om voor de groene Shell-resolutie te stemmen. Afgelopen maand heeft Shell aandeelhouders opgeroepen tegen de resolutie te stemmen.

 

VBDO is de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. VBDO vertegenwoordigt circa 500 leden, waaronder institutionele (pensioenfondsen, banken, verzekeraars en vermogensbeheerders) en particuliere beleggers. Vbdo.nl

MVO Nederland is een netwerk van ruim 2200 duurzame bedrijven. Met haar partners vormt MVO Nederland het grootste bedrijvennetwerk op het gebied van MVO in Europa. Mvonederland.nl

Follow This is een verantwoordelijke aandeelhoudersbeweging. Follow-this.org