Onderzoek van vakbonden en NGO’s wijst uit dat de arbeidsrechten van de werknemers van de katoenspinnerijen in Vedasanthur (een deel van het district Dindigul) op talloze gebieden worden geschonden. Van de 167 spinnerijen in de regio, staan er maar 56 vakbondsactiviteiten toe. Werknemers worden ontslagen als ze zich aansluiten bij een vakbond. Oudere werknemers worden gedwongen te vertrekken en kunnen dan tegen een beginnersloon weer bij een andere fabriek beginnen.

Kinderarbeid, slaag en amputaties

Er werken ongeveer 950 kinderen in de spinnerijen van Dindigul. Zowel volwassenen als kinderen worden soms geslagen met stokken als ze niet hard genoeg werken. De werkomstandigheden zijn onveilig en ongezond. De fijne katoenstof leidt tot aandoeningen aan de luchtwegen. Oude machines leiden vaak tot snijwonden en soms tot amputaties van vingers.

Hongerloon en geen sociale zekerheid

Textielarbeiders wordt vaak de sociale arbeidsvoorwaarden ontzegd waar ze wettelijk recht op hebben. Ze worden bijvoorbeeld niet verzekerd, krijgen geen pensioen en zwangerschapsverlof.
De werknemers verdienen minder dan het officiële minimumloon, waarvan ze niet in staat zijn zich goed te voeden.

Kom in actie

Wilt u meewerken aan een beter bestaan voor de textielarbeid(st)ers van Vedasanthur? Klik dan op onderstaande link en stuur een mail naar bijvoorbeeld de premier van Tamil Nadu.

Webpagina van de actie met voorbeeldbrieven
Meer informatie over India en ‘schone kleding’

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer