Tentoonstelling Stripped bare to the bone.

De politieke crisis in Zimbabwe is door veel cartoonisten verbeeld. Verrassend is het te zien dat veel cartoons van vijf of meer jaren terug nog steeds actueel zijn. Het Mondiaal Centrum en de stedenband Haarlem-Mutare hebben een aantal cartoonisten bij elkaar gebracht. Uit Zuid-Afrika is er Zapiro, uit Zimbabwe Tony Namate en Blessing Mukuze, uit Nederland Paul Bogaert en Ten. Deze laatste treedt tijdens de opening van de tentoonstelling op 1 juni op met rapsongs. De tentoonstelling in het Mondiaal Centrum Haarlem duurt tot 31 augustus. De opening is door Rieks Swarte. De tentoonstelling in het Mondiaal Centrum wordt op 31 augustus afgesloten met een Fancy Fair waarvan de opbrengst is voor de Stichting Ghana Haarlem.

 

Stripboek: Haarlem van heinde en ver

In het weekend van 6- 8 juni zijn de Stripdagen Haarlem, een internationaal festival voor strips en beeldcultuur. Tijdens de opening van de Stripdagen in de Philharmonie presenteren Stichting Beeldverhaal Nederland en Stichting Multiplex (Houtfestival) het stripboek "Haarlem van heinde en ver".  In de strip staan vier jongeren centraal. Het verhaal speelt in Haarlem, de jongeren zijn afkomstig uit vier steden die veel met elkaar te maken hebben: Emirdag/ Turkije, Nador/ Marokko, Mutare/ Zimbabwe en Haarlem. Het scenario is geschreven door Pieter van Oudheusden, de tekeningen zijn van Hans Klaver. Een vrolijk verhaal, losjes variërend op het Assepoester thema.

 

Veiling Tapijt Joost Swarte

Op 11 juni 15.00 uur wordt het tapijt van Joost Swarte uit de Gravenzaal van het stadhuis Haarlem in dertien delen geveild. Op 9 en 10 juni zijn er kijkdagen in de Gravenzaal en ook de veiling vindt plaats in de Gravenzaal. De opbrengst komt ten goede aan projecten van de stedenband in Mutare. De veiling staat onder leiding van veilingmeester Willem de Winter. Door de ontwerper Joost Swarte wordt er een inleiding tijdens de veiling gehouden.

 

Houtfestival: Uitvoering "Haarlem van heinde en ver"

14 en 15 juni in de Haarlemmerhout. Twee dagen muziek, theater, nieuwe media en interculturele ontmoetingen op 5 podia en beeldende kunst, locatietheater, workshops en wereldmarkten op het veld. Van het stripboek 'Haarlem van heinde en ver' is een podiumvariant gemaakt. Met beeldbewerking door een VJ en een soundtrack die live wordt gespeeld. De Marokkaanse ud-speler Kamal Hors heeft een compositie geschreven op basis van het stripscenario. VJ, Nils Muhlenbruch (VJ Hummer, Drifter TV) is verantwoordelijk voor de beeldbewerking. Het resultaat is een animatie/ tekenfilm met livemuziek, zoals dat aan het begin van de tekenfilmindustrie gewoon was. Een spannende mix van culturen in een compositie voor zang,

 

Cultuurdebat SAMS ism gemeente Haarlem.

Tijdens een debat op dinsdagavond 24 juni in wijkcentrum de Ringvaart staat de cultuurparticipatie van allochtone groepen in Haarlem centraal. Aan het debat zal onder anderen Chris van Velzen, wethouder Cultuur in Haarlem, deelnemen.

 

www.haarlem-mutare.nl

www.houtfestival.nl

www.stripdagenhaarlem.nl

www.samshaarlem.nl

www.picha.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer