Evaluatie
Een succes spel, zo bleek uit het aantal transacties en het enthousiasme en inventiviteit waarmee leerlingen resultaten weten te boeken. Een 'origineel', 'spannend' en 'activerend' spel, dat bovendien 'interessanter werd zodra je het spel door had', aldus de scholieren in een enquête. In totaal verzetten de jongeren 130.000 transacties, bezochten ze 40.000 keer de website en gemiddeld per dag 5000 transacties. Driekwart van de deelnemers bekeek dagelijks of meerder keren per dag de website. Uit evaluatie bleek dat veel scholieren meer inzicht gekregen hebben in de actoren en achtergrond van het conflict in Darfur. Ook kregen de scholieren beter inzicht in de werking van een aandelenmarkt: 57,4 procent van de scholieren zei de werking van een aandelenmarkt beter te begrijpen.

Simulatiespel

Beste handelaar werd Daan Bastiaans van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Hij won de hoofdprijs: een elektrische scooter van Eco-Movement. Tweede werd Rick van de Braken, derde werd Felix Jansen. Beste school werd het Stedelijk Gymnasium Leiden. De school won de schoolprijs: een geheel verzorgd simulatiespel over de vredesonderhandelingen in Darfur op 8 april 2008 met experts van het ministerie van Buitenlandse Zaken en live Afrikaanse muziek en dans.

Vakoverstijgend
Zestien middelbare scholen verspreid over heel Nederland deden mee aan Markt voor Vrede 2.0. Alles draaide om slim speculeren. Wie het nieuws over Darfur in de gaten hield, snel handelde in de aandelen en de dagelijkse quizvraag goed beantwoorde, verdiende credits. Diegene die de juiste aandelen van de slotpeiling in handen had, kreeg extra credits. Het educatieve beursspel Markt voor Vrede 2.0 bestond uit een kant-en-klaar lespakket afgestemd op de eindtermen van de examenvakken economie, maatschappijleer, management & organisatie. Het project kende een actief bezoek forum, een scholentour met lezingen over het conflict in Sudan door verschillende experts zoals voormalig bijzonder VN-gazant Jan Pronk.

Publieksmarkt
Op 13 mei start een nieuwe editie van Markt voor Vrede 2.0. Niet alleen scholieren kunnen dan meedoen aan deze markt, ook het publiek kan speculeren. Publiek en scholieren handelen via één website, met dezelfde nieuwsberichten en aandelen. Om de competitie nog spannender te maken, kunnen de leerlingen en het publiek elkaar niet zien en houden we het overzicht van de transacties van beide groepen gescheiden. Deelnemers kunnen zich nu al aanmelden op www.marktvoorvrede.nl.

Markt voor Vrede 2.0 is een initiatief van Euro's voor Vrede en wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO, Oxfam Novib, IKV Pax Christi, Stichting Vluchteling en Cordaid. Kijk ook op www.marktvoorvrede.nl.


Voor algemene vragen over Markt voor Vrede 2.0 en over het simulatiespel op het Stedelijk Gymnasium Leiden op 8 april kunt u contact opnemen met Dorieke Looije via 06-41468335.
Euro's voor Vrede zet zich in voor duurzame vrede. Met frisse, prikkelende projecten proberen we mensen, overheden en bedrijven te bewegen om middelen aan vrede te besteden en niet aan geweld.
Euro's voor Vrede, Concordiastraat 68 – 020, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht, 030-2238724.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer