Partnerbericht

Startup Tunga lanceert pilot programma voor nieuw soort freelance platform

Tunga, een startup met roots in Amsterdam en Nairobi, lanceert vandaag een pilot-programma dat bedrijven direct en flexibel toegang geeft tot goed opgeleide software programmeurs uit Oost-Afrika. Tunga wordt als eerste freelance platform ter wereld opgezet als een sociaal netwerk voor betaalde taken. Hiermee breekt het met het traditionele marktplaatsmodel, waar iedere transactie tussen opdrachtgever en freelancer op zich staat en relatief veel moeite kost. Tunga daarentegen stelt bedrijven in staat om een groep volgers te creëren die met een druk op de knop kunnen worden gemobiliseerd om te werken aan software taken in de bestaande workflow van het bedrijf zelf.

“Veel bedrijven kampen met een chronisch tekort aan goede software programmeurs, die ze bovendien niet altijd fulltime nodig hebben”, zegt Hanja Holm mede initiatiefnemer van Tunga. “Met Tunga wordt het mogelijk programmeer-capaciteit in te zetten op het moment dat en in de mate waarin je het nodig hebt. Door te werken met een relatief onontdekte, maar talentvolle groep programmeurs uit Oost-Afrika, lossen we niet alleen het probleem van westerse bedrijven op, maar creëren we ook goed betaald werk in een regio die dat prima kan gebruiken.”

Het platform zelf bevindt zich nog in de ontwerpfase, maar er zijn wel al op kleine schaal en met succes pilot-opdrachten uitgevoerd door de Tunga community. Vandaag lanceert Tunga op het Uprise Festival in Amsterdam haar nieuwe pilot programma, waarin bedrijven tegen een kleine bijdrage programmeurs uit de Afrikaanse Tunga community kunnen laten werken aan een of een paar software taken.

Om het programma ruchtbaarheid te geven is Tunga een crowdfunding campagne gestart. Bedrijven die willen deelnemen aan het programma zeggen geld toe aan de campagne, waarna ze doorgeven aan welke taken ze willen dat er gewerkt wordt. Tunga zorgt er dan voor dat er programmeurs met deze taken aan de slag gaan en verdeelt het geld van de crowdfunding campagne als het werk gedaan is onder de verschillende programmeurs naar rato van de waarde van hun bijdrage.

Tunga is een initiatief van social innovation studio Butterfly Works uit Amsterdam met ondersteuning van de Delftse startup Mobbr, een betaalplatform voor gedistribueerde arbeid. Butterfly Works is al sinds 2000 actief betrokken bij het opleiden van software programmeurs in verschillende Afrikaanse landen. Hoewel het een sociale doelstelling heeft, wordt Tunga opgezet als een commercieel bedrijf in Nairobi (Kenya). Op dit moment wordt het project geleid door community managers in Kampala (Oeganda) en Nairobi.

Tunga speelt in op de nijpende schaarste aan software programmeurs en de trend dat arbeid in toenemende zal plaats vinden op online platforms. Volgens de Europese Commissie kijkt Europa in 2020 aan tegen een tekort van mogelijk 900,000 gekwalificeerde ICT professionals. Tegelijkertijd voorspelt McKinsey dat er tegen 2025 het equivalent van 73 miljoen voltijdsbanen aan werkgelegenheid is ontstaan op online platforms.

Om deel te nemen aan het pilot-programma of om meer te weten te komen over dit bijzondere initiatief, ga naar http://tunga.io.