Partnerbericht

Stappenplan Voor het Beschermen van Je Apparaten en Gegevens Terwijl Je Reist

Ook wanneer je op vakantie bent, zul je waarschijnlijk graag het internet gebruiken. Om bezienswaardigheden te ontdekken, een excursie te boeken of alleen al om in contact te blijven met het thuisfront. Tenzij je een retraite hebt geboekt, is de kans dus groot dat je mobiele telefoon en je laptop meegaan. En als je weer terug naar huis gaat, neem je ongetwijfeld liever souvenirs mee dan een virus.

Digitale dreiging

Toch blijven nog veel vakantiegangers zich onvoldoende bewust van de gevaren die hun digitale veiligheid in het buitenland kan lopen. Een openbaar wifinetwerk op het vliegveld is handig om de tijd te doden terwijl je wacht op je vlucht. Op je hotelkamer check je nog even de laatste berichten van thuis dankzij de gratis wifi. En op het treinstation plaats je nog snel een selfie op Instagram. Een mooie oplossing, die gratis openbare netwerken. Het bespaart je hoge roamingkosten en het is bijna overal beschikbaar

Helaas gaat voor niets de zon op. Door het gebruiken van een gratis openbaar netwerk zet je ook een deel van je digitale privacy en veiligheid op het spel. Iedereen kan namelijk gebruik maken van hetzelfde netwerk, en dus ook hackers. Een vluchtschema of de weersverwachtingen bekijken, is niet zo riskant. Maar wanneer je je creditcardgegevens invoert voor het boeken van een ticket of een reservering, zijn de gevolgen bijna niet meer te overzien. En het laatste wat je wil bij thuiskomst is erachter komen dat iemand met je gegevens aan de haal is gegaan en je bankrekening heeft geplunderd.

Stappen

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je alleen leuke herinneringen overhoudt aan je vakantie:

Laat nooit je telefoon of laptop onbeheerd achter

Dit klinkt logisch, maar toch kan het voorkomen dat je je telefoon of laptop een paar tellen uit het oog verliest. In die paar tellen zou iemand zomaar met je toestel kunnen knoeien, door bijvoorbeeld een app te installeren. Mocht je toch even niet hebben opgelet, controleer dan altijd meteen via je Instellingen of je verdachte apps aantreft.

● Beveilig je apparaten met een wachtwoord

Hackers kiezen het liefst makkelijke slachtoffers uit. Kies daarom een moeilijk te raden wachtwoord voor je telefoon en laptop. Hoe meer tijd het een hacker kost om toegang te krijgen tot je apparaten, hoe kleiner de kans dat deze zijn poging doorzet. Nog beter is het, indien mogelijk, om je toestel te beveiligen met een wachtwoord én Touch ID.

● Schakel Bluetooth uit wanneer je er geen gebruik van maakt

Veel mensen vergeten Bluetooth weer uit te schakelen en dat kan zeer nadelige gevolgen hebben. Vooral op openbare plaatsen brengt dit grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Iedereen die zich in jouw nabijheid bevindt, kan namelijk via Bluetooth toegang krijgen tot jouw apparaat en alle gegevens die erop staan.

● Vergeet niet uit te loggen op openbare computers

Als je je laptop thuis hebt gelaten, kan een internetcafé uitkomst bieden. Omdat je betaalt voor de tijd dat je gebruik maakt van een computer, bestaat de kans dat je te haastig afsluit. Hou de tijd in de gaten, zodat je nog de gelegenheid hebt om overal uit te loggen. Je wil natuurlijk niet dat degene na jou zomaar in je inbox of je Facebook-account terecht kan.

● Publiceer niet zomaar alles op sociale media

Wees voorzichtig met wat je op sociale media plaatst. Als je de buitenwereld laat weten dat je twee weken van huis bent, is dat ook voor inbrekers nuttige informatie.

● Gebruik een VPN

Als je alle stappen hebt doorlopen, zit je met een VPN helemaal safe. Voor een VPN-verbinding hoef je eigenlijk weinig moeite te doen, want je kunt de app voor VPN gratis downloaden. Zodra je de VPN-verbinding hebt ingeschakeld, worden alle gegevens vanaf jouw telefoon versleuteld uitgewisseld met een VPN-server. De VPN-server verstuurt de gegevens vervolgens gecodeerd naar het openbare netwerk. Door de encryptie kunnen hackers de gegevens niet meer lezen. Bovendien kunnen ze de afzender niet achterhalen, omdat alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar is. Je kunt daarbij zelf kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt. Zo kun je zelfs regionale blokkades omzeilen en waar dan ook ter wereld Netflix kijken of Spotify luisteren.