De Nederlandse politiek heeft nooit excuses aangeboden voor de fouten die de Nederlandse regering en de Dutchbatleiding in juli 1995 gemaakt hebben, ook niet toen premier Kok het ontslag van zijn kabinet indiende na publicatie van het NIOD-onderzoek over Srebrenica, op 16 april 2002. De rechtbank in Den Haag heeft de kans gemist om ten overstaan van de nabestaanden en overlevenden deze fouten wel te erkennen.

Naar het oordeel van IKV Pax Christi hebben de eisers overtuigend aangegeven dat de Staat der Nederlanden wel degelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor het optreden van de Nederlandse regering en de Dutchbatleiding in juli 1995. De Staat der Nederlanden echter verwijst alle kritiek naar de VN en de rechtbank heeft nu diezelfde positie ingenomen. Er zijn echter bij de VN geen mogelijkheden voor de nabestaanden van Srebrenica om hun recht te halen. Het is, aldus IKV Pax Christi, onverteerbaar en in strijd met het rechtsgevoel dat degenen die getroffen zijn door de genocide van Srebrenica zo van het kastje naar de muur worden gestuurd. Niet voor het eerst staan de eisers en de overige nabestaanden in de kou. Het is opnieuw een klap in hun gezicht.

De eisers hebben besloten tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan en IKV Pax Christi zal hen daarin blijven steunen, net als de afgelopen jaren het geval was.

IKV Pax Christi organiseert morgen, donderdag 11 september, een openbare bijeenkomst om met Hasan Nuhanovic, familie Mustafic, hun advocate Liesbeth Zegveld en geïnteresseerden over dit vonnis en vervolgstappen te discussiëren. Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur.

www.ikvpaxchristi.nl

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer