De uitwisseling Sporteducation without Borders

Voor de uitwisseling volgen de Mutarese sportleiders lessen op het CIOS (mbo sportopleiding), onder andere een fitnesscursus, lopen mee met stages en sportactiviteiten van de CIOS leerlingen. De jongeren verdiepen zich op die manier intensief in de cultuur van elkaar. Zo willen de CIOS leerlingen en de sportleiders uit Mutare van en met elkaar leren hoe je het best tegen een bal kunt trappen, sport kunt inzetten op scholen en in de buurt, en hoe je een daverend sportevenement organiseert.

Deze unieke uitwisseling wordt mogelijk gemaakt door het subsidieprogramma Xplore.

 

De deelnemers van de uitwisseling kunnen veel van elkaar leren, omdat de Mutarese sportleiders al meer dan acht jaar ervaring hebben met het opzetten van sportevenementen. En met hulp van uitgezonden Nederlanders zelf een tweejarige opleiding opgezet hebben om sportleider te worden. De deelnemers uit Haarlem eo. volgen allemaal het vak Internationale Sport Ontwikkeling (ISO), en kunnen nu hun lessen in de praktijk brengen. Daarnaast leren de sportleiders hoe zij fitnessactiviteiten kunnen begeleiden. Dit hebben zij nodig om straks een fitnesscentrum in Mutare te kunnen beginnen, om op die manier zelf geld te kunnen verdienen voor hun project.

 

CIOS Haarlem (ROC Nova College) en Stedenband Haarlem-Mutare

Twee docenten van ROC Nova College CIOS Haarlem, Cees Versteeg en Miriam Creijghton, zijn betrokken geweest bij het opzetten van het sportproject van de Stedenband in Zimbabwe.  Daarom kwam er een mooie samenwerking tot stand tussen CIOS, Stedenband en het sportleiders project. CIOS Haarlem bestaat 31 oktober 60 jaar, en de Mutarese gasten krijgen daar dan ook een plekje in het officiële programma. 

 

Sporten in een land als Zimbabwe

Zimbabwe? Maar daar gaat het toch helemaal niet goed mee? Ja, dat klopt. Zimbabwe gaat gebukt onder een enorme politieke en economische crisis met een inflatie van 231.000.000% (op jaarbasis (cijfers uit juli 2008)). Minder dan een op de vijf mensen heeft een baan. Deze werkloosheid, armoede en uitzichtloosheid treft vooral  jongeren. Dankzij het sportproject zijn er 60 jongeren opgeleid of in opleiding tot sportleider. Zij verzorgen dagelijks sportactiviteiten in Mutare met aandacht voor sportontwikkeling, hiv/aids voorlichting, man-vrouw verhoudingen en lichamelijke handicaps.

 

Het doel van het programma is tweeledig, namelijk een betere toekomst voor de sportleiders door sport-, werk- en leerervaring in het project en maatschappijopbouw door de activiteiten die zij uitvoeren. Hierdoor kan een klein project in Mutare veel mensen hoop geven in de huidige zware tijden.

www.haarlem-mutare.nl

www.Xplore.nl

www.ciosxplore.web-log.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer