Nog geen 2 dollar per dag
De nieuwe minimumlonen zullen vanaf begin februari uitbetaald worden. Werknemers gaan dan ongeveer US$ 55 per maand verdienen in de twee grootste steden van Vietnam, US$ 50 in de middelgrote steden en US$ 50 in de rest van het land. Dat is dus nog geen 2 dollar per dag. En nog altijd minder dan het minimumloon in concurrerend China, dat 13% hoger ligt met US$ 63 per maand.

Spontaan verzet
De acties van de werknemers waren een uiting van groeiend protest tegen de arbeidsvoorwaarden, die in de vrijhandelszones gelden. In Vietnam bestaat slechts één, door de regering gecontroleerde vakbeweging. Onafhankelijke bonden worden node gemist. Vandaar, dat de werknemers hun acties spontaan organiseerden. Het betreft werknemers, die vaak werken bij bedrijven, die kleding en speelgoed aanleveren voor grote bedrijven in de Verenigde Staten en Europa. 

Situatie mensenrechten in Azië slechter
De mensenrechtensituatie is niet alleen in Vietnam , maar ook in veel andere landen in Azie vorig jaar verslechterd. Het jaarrapport van de Amerikaanse Human Rights Watch maakt melding van minder vakbondsvrijheden en van toenemende repressie, censuur op internet, en onderdrukking van vrouwen. Volgens de organisatie worden in landen als China, Thailand, Vietnam, Cambodja en Bangladesh rechten geschonden onder het mom van zogenoemde Aziatische waarden. China is het land waar het meest de doodstraf wordt toegepast.

* Informatie over de vakbeweging, overal ter wereld

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer