Daarnaast hebben spaarders geen invloed op de bestemming van het spaargeld. De bank gebruikt spaargeld onder andere om tegen een hogere rente weer uit te lenen aan bijvoorbeeld MKBs. Recent nog werd bekend dat banken spaargeld aanwenden om bijvoorbeeld megastallen te financieren. Megastallen! Zijn spaarders nog wel tevreden over de manier waarop er met hun geld wordt omgegaan? Vroeger werd ook wel gesproken over de 3-6-3 bankier: de sigaar rokende man die jouw spaargeld aannam, daar 3% over betaalde en dat vervolgens uitleende tegen 6% zodat hij netjes om 3 uur ’s middags op de golfbaan kon staan.

Sparen is bovendien eigenlijk ook gewoon oersaai. Veel mensen sparen nog steeds door automatisch een gedeelte van de maandelijkse inkomsten over te maken naar de spaarrekening. En alles wat op de automatische piloot gaat is per definitie eentonig.

Kortom: sparen leidt tot koopkrachtverlies, er is geen inzicht wat er met het spaargeld gebeurt en is saai!

Gelukkig zijn er tegenwoordig interessante ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld crowdfunding. Ondanks dat crowdfunding in Nederland nog in zijn kinderschoenen staat,groeit het erg hard. In 2013 bedroeg het totale volume nog 28 miljoen euro. In 2014 wordt al 85 miljoen euro verwacht. Bij crowdfunding is het mogelijk om zonder tussenkomst van de bank, direct financiering te verstrekken aan MKBs. Zo kiest de investeerder zélf wat de bestemming van het geld is. Nu banken door nieuwe wetgeving minder in staat zijn om MKB financiering te verstrekken, kan er door ‘de crowd’ direct worden bijgedragen aan economisch herstel. Daarbij zijn vaak hogere rendementen mogelijk, doorgaans wel tegen een hoger risico.

Bij Lendahand hebben we een alternatief bedacht voor onaantrekkelijke spaarvormen – minder saai, beter renderend én socialer: geld uitlenen aan MKBs in opkomende landen via crowdfunding. Daarbij kunnen investeerders zelf de bedrijfjes selecteren. Door deze financieringsvorm kunnen de ondernemers groeien en daardoor bijdragen aan meer werkgelegenheid en minder armoede in hun omgeving. De bedrijfjes zijn voorgeselecteerd door een ervaren en solide lokale partner. Deze partner neemt ook het terugbetaalrisico van de bedrijfjes voor haar rekening. Het resultaat is een vast rendement van 3%, volledig inzicht waar het geld naartoe gaat en het is hartstikke leuk!

Auteur: Peter Heijen (voormalig bankier)

Oprichter Lendahand

Lendahand

Lendahand

Lendahand is een sociale onderneming die mensen in Nederland de mogelijkheid biedt om te investeren in leningen aan kleine succesvolle …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer