Partnerbericht

Solidariteitsfonds steunt vrouwelijke ondernemers tijdens coronacrisis

In de afgelopen vijf jaar heeft Hivos in Afrika en Azië bijna 5.000 vrouwelijke ondernemers geholpen. Met hun duurzame ondernemingen werken ze aan een betere toekomst voor hun gezin, hun gemeenschap én het klimaat. Maar door de coronapandemie staat dat allemaal op het spel.

Meer dan de helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen. Toch bestaat er enorme sociale en economische ongelijkheid tussen mannen een vrouwen. Dat is geen toeval. In ruim honderdvijftig landen hebben vrouwen volgens de wet minder rechten dan mannen. Dat moet anders. Daarom steunt Hivos vrouwen om in een positie te komen waarin ze zelf kunnen werken aan een meer gelijkwaardige samenleving. Bijvoorbeeld als ondernemer.

Zo dragen ze niet alleen bij aan meer gelijkheid, maar ook aan een schonere wereld!

We helpen gedreven vrouwen een eigen bedrijf te starten en hun kwaliteiten als ondernemer te laten zien. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor andere vrouwen en meisjes in hun omgeving. Bovendien zijn deze vrouwen groene ondernemers, die bijvoorbeeld duurzame-energieproducten verkopen of gebruik maken van hernieuwbare energie. Zo dragen ze niet alleen bij aan meer gelijkheid, maar ook aan een schonere wereld!

Coronacrisis raakt ook deze ondernemers

Maar toen brak het coronavirus uit. Over de hele wereld zijn de ingrijpende gevolgen merkbaar. Ook deze vrouwelijke ondernemers zagen hun verkoop instorten en omzet drastisch teruglopen. Bij gebrek aan hulp van de overheid en een sociaal vangnet staat het voortbestaan van hun bedrijven en hun inkomen op het spel.

Een klein bedrag maakt een groot verschil

Met het Hivos Solidariteitsfonds ondersteunen we vrouwelijke ondernemers die voor de corona-uitbraak al een gezond bedrijf hadden. Zij krijgen een bijdrage gebaseerd op hun gemiddelde maandomzet. Hiermee kunnen ze salarissen betalen en voorraden aanvullen. Of een lening aflossen, zodat ze niet verder in de schulden komen.

Het gaat dan om bedragen van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Voor ons misschien een relatief klein bedrag, maar voor deze ondernemers een wereld van verschil. Daarnaast helpen we hen hun bedrijf aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een smartphone waarmee ze gemakkelijk in contact kunnen blijven met klanten en leveranciers.

Doe mee en steun deze ondernemende vrouwen

Deze vrouwen zijn onmisbaar in de strijd tegen ongelijkheid én klimaatverandering. Wat zij hebben opgebouwd kunnen we niet verloren laten gaan. Hoe meer geld we ophalen voor ons Solidariteitsfonds, hoe meer vrouwen we kunnen helpen.