Op een toenemend aantal plekken in Zuid-Soedan vinden de laatste maanden gewapende conflicten plaats. Honderden mensen zijn vermoord, gewond of verkracht, duizenden ontheemd. Voor velen dreigen voedseltekorten.

De gevechten zetten het vredesakkoord van 2005 onder druk, omdat toezicht hierop onmogelijk wordt. In dat akkoord zijn afspraken vastgelegd over verkiezingen, grenzen tussen Noord- en Zuid-Soedan, de verdeling van olie-inkomsten, en de wederopbouw van de regio. Een nieuwe oorlog in Zuid-Soedan kan ernstige gevolgen hebben voor aangrenzende landen als Ethiopië, Uganda, Congo en Tsjaad. 

‘We doen een beroep op de internationale gemeenschap om ons te assisteren om de fragiele vrede te behouden. We vragen kritische ondersteuning bij de wederopbouw van Soedan’, aldus de delegatie, bestaande uit bisschop Micah Laila Dawidi van de Angelicaanse kerk, dominee Both Reth Luang van de Presbyteriaanse kerk en dominee Peter Tibi, secretaris van de Soedanese Raad van Kerken.

Kerken spelen in Zuid-Soedan een essentiële rol bij het verzoeningsproces en de opbouw van vrede tussen bevolkingsgroepen. We kunnen daarom niet de ogen sluiten voor het dringende appèl van de kerkleiders, aldus de Nederlandse ontwikkelings- en vredesorganisaties die hen ontvangen.

De delegatie bezocht dit weekend een Soedan conferentie in Duitsland. Daar werden  aanbevelingen gedaan voor steun aan vredesopbouw, zoals ondersteuning van onderwijs over rechten en democratisering aan de bevolking. Ook is het belangrijk dat kader uit politieke partijen wordt getraind met het oog op de verkiezingen die begin 2010 zullen moeten plaatsvinden.

Daarnaast moeten overheidsinstanties worden verplicht tot meer transparantie en verantwoording over olie-inkomsten. Zuid-Soedan ondervindt momenteel hevige problemen door de dalende olie prijzen. Volgens de overheid is dit de reden dat uitgaven aan veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs voor de bevolking onder druk staan.

Op hetzelfde moment dat de kerkleiders in Nederland zijn, spreekt Hilary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, in Washington met vertegenwoordigers van de leidende Soedanese partijen over de vorderingen van het vredesakkoord. Sinds het aantreden van Obama als president toont de Verenigde Staten meer interesse in Soedan.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of interviews met de delegatieleden kunt u contact opnemen met persvoorlichter Barbara Bosma, 06 22 454 112, barbara.bosma@icco.nl of met Helma Maas, IKV Pax Christi 06 – 48 98 14 88

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer