Partnerbericht

Situatie in Guinee zeer gespannen

Vakbondsleider maakt zich grote zorgen over geweld
Rabiatou Diallo is de eerste en enige vrouw aan het hoofd van een nationale vakcentrale in Afrika. En ze is een goede bekende van CNV Internationaal. Zij stond afgelopen jaar centraal in de Wereldvrouwencampagne. Telefonisch vertelt Rabiatou 'ik volg mijn geweten. We doen wat we moeten doen. Maar ik maak me grote zorgen over het geweld. Het leger houdt tot nu toe afzijdig. Daardoor heeft de republikeinse garde van de president vrij spel.

Kogel raakt wereldvrouw Rabiatou
Bij een massabijeenkomst voor het kantoor van de vakbonden heeft de mobiele eenheid deze week het vuur geopenend op de menigte. Daar vallen veel gewonden, vertelt Rabiatou Diallo, algemeen secretaris van de grootste vakbond CNTG telefonisch. Ook Rabiatou zelf is geraakt. Een kogel schampt haar been als zij een boodschap aan de parlementsvoorzitter wil overhandigen. De tweede vakbondsleider Fofana is opgepakt, maar enkele uren later weer vrijgelaten.

Vernielingen in vakbondskantoren
De republikeinse garde heeft afgelopen week een inval gedaan in de kantoren van de vakbonden. Daarbij zijn vooral mobiele telefoons gestolen. 'Dat is overduidelijk bedoeld om de communicatie met de buitenwereld af te snijden' verklaart Rabiatou Diallo. De garde richtte grote vernielingen aan in de kantoren. Deuren zijn ingetrapt, ramen gebroken en bureaus omgekeerd. Ook in de huizen van vakbondsmensen zijn invallen gedaan.

Hoop gericht op internationale gemeenschap
Intussen duurt de nationale staking die 10 januari begon, voort. In de mijnbouw functioneerden bedrijven aanvankelijk nog minimaal. Ook daar ligt het werk nu compleet stil. De bevolking is het wanbeleid en de corruptie van de overheden beu. De hoop is gericht op de internationale gemeenschap.

Voorafgaand nieuws over de staking in Guinee

http://www.cnvinternationaal.nl/