Van 27 oktober tot en met 6 november vulden duizend Nederlanders hun fairtrade wensen in op de website www.FairtradeVerlanglijstje.nl. Naast fairtrade chocolade en boeddhabeelden bleken ook fairtrade designproducten van Piet Hein Eek, houten meubels en servies populair. Deze producten zijn verkrijgbaar bij Wereldwinkels, WAAR en andere cadeauwinkels. De afgelopen jaren kreeg met name fairtrade chocolade veel aandacht in aanloop naar de feestdagen. De actie rondom het Fairtrade Verlanglijstje zorgt ervoor dat naast chocolade nu ook andere fairtrade producten in de schijnwerpers staan. Dat is belangrijk, omdat de verkoop van deze fairtrade ´Gifts & Living’ producten achterblijft ten opzichte van de verkoop van fairtrade voedselproducten, zoals koffie, bananen en chocolade.

Op 12 november kwam Sinterklaas aan in Nederland, in Dordrecht. Sinds vorig jaar is Dordrecht een Fairtrade Gemeente. Dat betekent dat in Dordrecht winkeliers, bedrijven, scholen, inwoners en de lokale overheid zich inspannen voor meer eerlijke handel. Eric Bastiaansen, Colin Dost en Tom Holster, leerlingen van Fairtrade School Het Kristal uit Dordrecht, hadden de eer om namens alle ondertekenaars de Fairtrade Verlanglijst aan Sinterklaas te overhandigen. Op vrijdag 28 oktober vulden Jan Pronk en Liesbeth Gort, juryleden van de Fairtrade Gemeente campagne, samen met de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk eersten het Fairtrade Verlanglijstje in. Duizend andere mensen volgden hun voorbeeld en lieten hun fairtrade wensen achter op www.FairtradeVerlanglijstje.nl.

Over Fairtrade Gemeente
De actie ‘Fairtrade Verlanglijstje’ is een initiatief van de Fairtrade Gemeente campagne. ‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury onder leiding van Jan Pronk beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. De jury kende de titel toe aan negentien gemeenten, waaronder Dordrecht en Utrecht. Nog eens zestig andere gemeenten proberen deze titel in de wacht te slepen.

Foto: Sinterklaas ontvangt 100 meter lange fairtrade verlanglijst (Arie Kievit).

www.FairtradeVerlanglijstje.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer