Partnerbericht

Sinaasappelschillen redden voor nieuw afwasmiddel

Sinaasappelsapje geperst in de supermarkt? De schillen die achterblijven bevatten bruikbare grondstoffen. Seepje hergebruikt het afval van supermarktketen Albert Heijn. Ze winnen een etherische olie uit de schillen, dat als natuurlijk parfum en poetskrachtversterker dient voor hun nieuwe afwasmiddel.

30.000 kg schillen gered

De sinaasappelschillen die achterblijven in de supermarkt van Albert Heijn worden normaal gesproken ingezet ten behoeve van biobrandstof. Zonde, vinden de twee jonge ondernemers Jasper en Melvin uit Den Haag. Door middel van een destillatieproces halen zij de grondstof limoneen uit de schillen. Met de eerste productieronde heeft Seepje 30.000 kilogram schillen een tweede leven gegeven.

Zo werkt 't

Binnen twee dagen na het persen, moeten de schillen al in de ketel van de destillateur zitten. Zo kan het proces volledig natuurlijk uitgevoerd worden. Middels stoom wordt daar de olie van de schillen geëxtraheerd. Deze olie wordt vervolgens vermengd met de andere, natuurlijke ingrediënten van het afwasmiddel. Daarna gaan de schillen weer de afvalstroom van Albert Heijn in.
“Zelf sinaasappelsap tappen in onze winkels is razend populair onder onze klanten. Die sinaasappelschillen krijgen nu een tweede leven. Deze exclusieve samenwerking met Seepje past bij onze initiatieven om verspilling te verminderen en duurzame productie te bevorderen”, aldus Henk van Harn, verantwoordelijk voor het houdbaar en non-food assortiment bij Albert Heijn.
Mede-oprichter van Seepje, Jasper Gabriëlse vertelt: “We zijn er samen in geslaagd om dit afval razendsnel om te zetten in een mooie, natuurlijke grondstof. Zo kan de consument na het persen van een sapje nóg een keer van de sinaasappel genieten. Dit keer van de schil, tijdens het boenen van de afwas”. Het nieuwe afwasmiddel ‘Vers geperste sinaasappel geur’ is vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.