Partnerbericht

Shadi Sadr krijgt Mensenrechtentulp

Onderzoekster, journalist en advocaat
Sadr is oprichter en directeur van Raahi, een organisatie die onderzoek doet naar de verbetering van vrouwenrechten. Bovendien voert Sadr met haar campagne ‘Stop Stoning forever’ strijd tegen het stenigen van vrouwen .Als advocaat heeft ze activisten, journalisten en verschillende ter dood veroordeelde vrouwen vertegenwoordigd. Zij combineert deze functie met haar werk als journalist. Regelmatig schrijft ze kritische artikelen over de rechtszaken die zij als advocate op zich neemt en over de manier waarop vrouwen worden behandeld. Al jarenlang haalt zij onderwerpen – zoals huiselijk geweld – uit de taboesfeer.

Buitengewone moed
Verhagen prijst Sadrs ‘buitengewone moed, standvastigheid en werk in een klimaat van zeer zorgelijke en herhaalde schendingen van mensenrechten’. Volgens hem wordt zij voortdurend afgeluisterd en bedreigd. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

Lech Walesa Award
Eerder ontving Sadr al op 28 september de Lech Walesa award. Deze prijs werd opgericht in 2008 voor mensen die zich inzetten voor begrip en samenwerking tussen de naties, vrijheid en solidariteit. Walesa won de Nobelprijs voor de Vrede in 1983 voor zijn geweldloze strijd in Polen tegen het communisme. Hij werd de Poolse eerste democratisch verkozen president in 1990, een jaar na de ineenstorting van de communistische heerschappij.