Partnerbericht

SDG-Challenge Finale

Een finale voor 500+ mensen organiseren in corona-tijd? Waarbij studenten pitchen voor een professionele jury en on the spot vragen beantwoorden? Het kan!

Vrijdag 5 juni vond de finale van de SDG-Challenge University 2020 plaats. Een project van jongerenbureau Soapbox, waarbij vijftien studenten consultant teams een team vormden met vijftien toonaangevende organisatie (o.a. Heineken, Ministerie van Buitenlandse Zaken, ABN-Amro en Renewi). Samen werkten zij aan een uitdaging van de organisatie op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDGs).

Van het vergroenen van de Nederlandse horeca tot het opzetten van een fair-chain voor koffieboeren in Ethiopië. Op de aangepaste finale in CIRCL Amsterdam pitchten de vertegenwoordigers van de teams hun oplossing voor een professionele jury én voor de livestream, waar meer dan 500 mensen meekeken.

De jury keek naar de potentiële impact op de organisatie, sector en de SDGs. Uiteindelijk gaf Sandra Pellegrom, SDG Coördinator Nederland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het beslissende woord. Team Universiteit Tilburg & JADS die een team vormden met de Gemeente Den Bosch was de grote winnaar.
Samen werkten zij aan een concept om data te gebruiken om de afvalberg in de gemeente te verminderen. De studenten bedachten een dashboard om specifieke product- en afvalstromen in beeld te brengen, zodat bijv. supermarkten er minder van op de markt gaan brengen.

Het publiek kon vanuit huis ook meestemmen voor de publieksprijs. Deze ging naar de Universiteit van Amsterdam die samen met Fairtrade Max Havelaar werkten aan de toekomst van social auditing.

De jury bestond uit:
Sandra Pellegrom – Dutch SDG-Coördinator (Ministerie van Buitenlandse zaken)
Folkert van der Molen, Marketing Manager / SDG-enthusiast bij Sustainalize
Rik Thijs, Wethouder Klimaat & Energie bij de Gemeente Eindhoven
Martine Vaan – Innovatie Manager | Rijkstvastgoedbedrijf
Tatiana Glad – Director & Founder | Impact Hub Amsterdam

Met de SDG-Challenge mobiliseert Soapbox (in samenwerking met Impact Hub Amsterdam) studenten en organisaties om samen te werken aan de SDGs, zodat organisaties hun bedrijfsvoering vergroenen en studenten getriggerd worden om een carrière in duurzaamheid na te jagen.

Organisaties kunnen zich vanaf nu weer inschrijven voor de SDG-Challenge 2021.
Meer informatie? jikke.meuwissen@sdg-challenge.com